Här får du bra övningar

Plocka fram magmusklerna inför sommaren

6:13 min

Många drömmer om en platt och tonad mage och ägnar timmar åt att ligga på marken och gör sit-ups. Men vilka är de bästa övningarna för att få mer synliga muskler? Magen är inte så svår att träna, säger Terese Alvén, en av Sveriges största träningsbloggare. Men det är olika svårt att få musklerna i magen att synas.

– Skälet till att musklerna mer eller mindre kan vara dolda är att vi samlar på oss fett just på magen som döljer musklerna. Magen är ett problemområde för många, säger Terese Alvén. Några få har lätt att få muskler, men för det mesta krävs det hård träning, struktur och rätt kost. Frågan är om det är värt att leva den typen av livsstil.

– Du behöver inga redskap. Du kan göra mycket med bara kroppen. Det bästa är att fokusera på den mjuka, stora magmuskeln. Den går som ett band runt magen. Du kan jobba med den för att få  en smalare siluett.  Sedan skulle jag kombinera med små övningar.

Några bra övningar:

* Magtunneln är bra. Man ligger på mage och tänker sig att man ska lyfta magen, men kroppen ska vara stilla. Det är en bra övning. En kombination med de yttre och sneda musklerna.

* Båten. Man sitter på rumpan, sedan sänker man sig att man är ute och ror och paddlar. Så man roterar kroppen.

Kan kosten påverka hur magen ser ut?

– Många är känsliga mot laktos och gluten, även om man inte är allergisk. Även fiberrik mat kan göra magen gasig. Kosten påverkar. Men man får själv känna av vad som fungerar.

Hur tycker du vi ska tänka för att känna oss bekväma på stranden i sommar?

– Jag tycker att vi ska vara stolt över våra kroppar. Om magen hänger lite eller har bristningar - stå inte i vassen och göm dig, det blir man inte gladare av. De flesta är så fokuserade på sig själva och tänker inte på din magen, säger Terese Alvén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista