1 av 6
Påskgodiset gömmer sig inne i påsktuppen. Helen Foto: Helena Lyth.
2 av 6
Helenas påsktupp fylld med godis. Foto: Helena Lyth.
3 av 6
Piffa upp äggkartongen med lite färg. Foto: Helena Lyth.
4 av 6
Pyssla festliga sugrör till påsk. Foto: Helena Lyth.
5 av 6
Varför inte piffa påskriset med sidenband istället för fjädrar? Foto: Helena Lyth.
6 av 6
Helena Lyth. Foto:Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Ta fram pysslaren i dig till påsk

7:07 min

Snart är det påsk och ett ypperligt tillfälle att ta fram pysselgenen inom oss. I dagens P4 Extra gästade Helena Lyth, livsstilsbloggare på Amelia och P4 Extras pysselexpert programmet för att ge sina bästa tips.
- Jag vill slå ett slag för att satsa på påsken. Julen är så mycket större med hemmafix och pynt, men jag tror påsken kommer komma framöver, tror Helena Lyth.

Helena Lyth's bästa pysseltips

Tetratupp
Du behöver:
En tetra med skruvkork. Jag hade en "rödmjölk" för att använda den röda sidan som tuppkam
Svart (eller önskad färg) hobbyfärg och pensel
Svart kraftigt papper (eller önskad färg)
Rött kraftigt papper
Dubbelhäftande tejp
Skalpell och häftapparat
Limpistol

Gör så här:
Tvätta ur en 1 liters tetra och låt torka. Måla med hobbyfärg under tetrans "taknock". Då slipper man krångla med tejp/lim och papper där. Jag valde att ha en "rödmjölk" för då kunde jag använda den som en del av tuppkamen. Mät upp bredden på taket och mät upp på rött papper. Gör en lång remsa och sätt ddubbelhäftande tejp på en sida. Låt det röda pappret löpa från långsidan, upp över taket och sedan ner över till andra sidan, över datumstämplingen som på bilden. Vill du vara säker på att ha en rak vinkel högst upp på taket rispar du lätt med skalpell rakt över på det röda pappret där du vet att vinkeln kommer att vara. Kammen blir rakare då.

Mät upp långsidorna på det svarta pappret och lägg till en skarvyta, som på bilden nedan. Gör två sådana. Fäst med dubbelhäftande tejp på motsatta sidor. Mät sedan upp två sidor på pappret denna gång utan skarvytor. Den tetra jag hade hade en lite rundning under korken. Mät upp och skär till på den ena sidan. Fäst med dubbelhäftande tejp på resterande två sidor. Skär till tuppkammen.

Skär upp två röda bitar med måtten 4 cm bred och 7,5 cm lång. 1,5 cm in rispar du rakt över lite lätt med skalpell för att få ett rakt vik, fästet på näbben. Mät upp mitten och rispa lätt över hela längden för att få en vinkel på näbben. Från 1,5 cm-markeringen och nedåt skär du helt. För ihop dessa små kvadrater och fäst ihop med dubbelhäftande tejp. Gör likadant på den andra och fäst ihop båda dessa med dubbelhäftande tejp så det blir en näbb. Mycket tejp-pill blir det!

Skär 6 stycken remsor av det svarta pappret. Mina mått var 1 cm X 20 cm. Snurra dem runt något runt och tunt, tex en träslev. Fäst ihop alla utom en med häftapparat. Den sista fäster du med dubbehäftande tejp för att dölja häftklämman. Fäst hela stjärtfjäder-buketten med limpistol för att det ska fästa ordentligt. Sprid försiktigt ut fjädrarna.

Fyll med godis och ställ på hedersplats.

Kopparfärgat uppläggningfat
Enkelt att återanvända äggkartongen som serveringsfat. I sin ursprungsfärg är det ju inte så värst mycket glamour men med lite sprayfärg så får man till det.

Kopparsprejen har gått varm här hemma till både det ena och det andra. Färgen verkar dryg för mycket finns kvar och den är ju snygg så varför inte till äggkartongen? Det får bli ett kopparäggsfat, om det nu finns som ord…

Tog en stor äggkarta, 30 ägg, och skar till en bricka för 10 ägg med skalpell. Sprejmålade utomhus en sida i taget och lät torka och vädra för sprejfärgen har en stark doft. Efter ett dygn tycker jag doften var borta

Festliga dryckeskycklingar
Gör två cirklar på gult, kraftigt papper. Använde ett glas och en pennvässare som mall till kropp och huvud. Satte en liten stjärt på den stora cirkeln för att göra det till en tydlig kyckling. Klipper ut och fäster med tejp ett rött sugrör på den sida blyertsstrecken är. Klipper till näbben, ett V in mot röret. Avslutar med att limma fast en fjäder som vinge och ritar ett litet öga ovanför näbben.

Helena driver livsstilsbloggen Hemma hos Helena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista