Elaine Eksvärd är dagens gäst. Foto: Louise Terling/ Sveriges Radio.

Elaine Eksvärd om vardagsretorik

15 min

Det är inte alltid vad du säger, det är ibland viktigare hur du säger det. Åtminstone om du frågar en skicklig retoriker. Dagens gäst, Elaine Eksvärd, har just kommit med sin femte bok: "Vardagsmakt".

Inför förra riksdagsvalet satt Elaine Eksvärd i SVT:s soffa och kommenterade partiledarna. Fast inte själva politiken, utan mer hur de presenterade den - för det är det man fokuserar på när man är retorikkonsult. Nu har hon just kommit med en ny bok, som tar retoriken från talarstolen ner till vardagen.

I den nya boken går hon igenom tio olika strategier som både ska ge och hjälpa en att genomskåda makt. Ett sätt kan vara att använda sig av social makt tipsar Elaine.
- Att bara vara vänlig, det kan låta som en självklarhet, men det kan få oanade konsekvenser eller vinster. Om du hjälper en kollega på morgonen och du själv behöver hjälp på eftermiddagen, då är det enklare att fråga. Eller att vara trevlig i kundtjänst trots att du blivit illa behandlad eller om du fått en dålig maträtt, säger Elaine.

Elaine tipsar också om att det är viktigt att använda sin kunskap strategiskt för att vinna i retoriska situationer, kunskap är mer än bara bra betyg.
- Det är viktigt att vara påläst och att dumstruten kan vara makt.
Elaine säger att det är viktigt att våga ha på sig dumstruten i vardagen.
- Säg att jag förstår inte vad du säger och du är min bankman, säger Elaine.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista