1 av 2
Paula Goldea lär P4 Extras lyssnare allt hon kan om fötter. Foto: Louise Terling/ Sveirges Radio
2 av 2
Få fina fötter till sommaren. Foto: Patrick Sörquist/TT

Ta hand om fötterna till barfotasäsongen

I dag är det fothälsodagen och det är för tioende året i rad som Sveriges Fotterapeuter vill få oss att ta lite extra hand om våra fötter. Paula Goldea som är fotterapeut och ansvarig för fothälsodagen kom till P4 Extra och tipsade om hur vi får vårfina fötter. Efter intervjun chattade Paula med lyssnarna.

Louise Terling: Hej! Efter klockan 14.45 kommer Paula Goldea som är fotterapeut att svara på era frågor om fötter. Redan nu kan du skicka dina frågor till Paula. Välkomna att ställa era frågor!

12:21, 6 May 2014

Linneas mamma: Orolig för min dotter som har plattfot. Hon har inlägg i skona, men får ändå ont i fötterna. Speciellt när hon har gympa i skolan och går långt. Vad kan vi göra mer än att hon bara har inlägg i skorna? Hon är över viktig så hon behöver röra på sig. Tack för svar. Linneas mamma

Paula Goldea: Hej!
Massera fötterna, gärna efter aktivitet kan man ta ett svalt/kallt fotbad. Det hjälper till så att musklerna återställer sig snabbare.
Det kan vara värt att gå till en fotterapeut. Man behöver inte beställa tid, det är bara att gå dit.
Lycka till! / Paula

14:45, 6 May 2014

Hanna: Vad tycker du om fotbehandlingar där man sätter på sig strumpor med lösningar av syror där död hud efter 5-10 dagar lossnar?

Paula Goldea: Jag tycker inte om det. Det löser upp huden överallt, även där den är tunn, som på hålfoten. Dessutom är dey dyrt, kostar som en halv fotvård. Jag tycker inte det är bra, det är inget jag rekommenderar. / Paula.

14:47, 6 May 2014

Fotfilen: Vad är det som gäller, fila fötterna eller inte? Det är ju delade meningar om detta, en del säger att det räcker att smörja in fötterna.

Paula Goldea: Om man har förhårdnarder så kan man fila, men det är viktigt att smörja in fötterna. Jag brukar rekommendera att man smörjer in tio gånger och filar en gång. Du kan ta olivolja, men det finns massa olika krämer.
/ Paula.

14:48, 6 May 2014

Marianne: Hej! Har besvär med hallux valgus, på båda fötterna,vad göra för att lindra,förutom operation.

Paula Goldea: Hej!
Det finns fotgymanstik som kan lindra. Olika inlägg. Bra skor. Tillräckligt breda skor. Konsultera gärna en fotterapeut. Jag rekommenderar inte operation.
Lycka till! /Paula

14:49, 6 May 2014

Lena: Har köpt den nya scholls elektriska fotfil och tycker den är suverän. Är det något som du kan rekommendera?

Paula Goldea: Jag skulle aldrig rekommendera det. Det kan skada om man inte behärskar den ordentligt. Men är du nöjd, så fortsätt att använda den. Glöm inte att smörja in fötterna.
/ Paula.

14:50, 6 May 2014

Paula Goldea: Jag tycker absolut att du ska gå till en fotterapeut med din dotter. Sedan är det viktigt att man har korta naglar, att de inte är för långa. En fotterapeut kan hjälpa till med olika råd och behandling. Lycka till! / Paula.

14:53, 6 May 2014

Lena: Är det alltid fotsvamp om naglarna blir gulaktiga o hårda?

Paula Goldea: Nej. Det kan vara kartnagel eller någon annan deformation eller det kan vara psoriasis, eller någon annan sjukdom än svamp. En fotterapeut kan hjälpa till att ställa diagnos.

14:56, 6 May 2014

Latte: Hej har använt Nalox en längre tid och reklamen visar att all nagelsvamp bara försvann men icke, naglen har lyft sig, är som en liten klump på tån ..hjälp vad gör jag skall jag fortsätta behandla med Nalox eller skall jag sluta och börja fila....?

Paula Goldea: Är du säker på att du har nagelsvamp? Jag skulle sluta med Nalox. Om naglarna bli höga så skulle jag fila dem. Fråga gärna en fotterapeut.

14:57, 6 May 2014

Ann: Hej! En medicinsk fotterapeut sa att man ska fila när fötterna är torra, inte våta. Är det rätt?

Paula Goldea: Det är en smaksak. Jag personligen filar dem när de är blöta. Men det går bra vilket som. Gör så som det känns bäst för dig.

14:58, 6 May 2014

Ingse: Jag gillar att gå barfota inomhus. Är det bra eller dåligt för fötterna?

Paula Goldea: Det känner du själv. Om du inte har en sjukdom (diabetes till exempel), då är det inga problem.

14:58, 6 May 2014

Enköping: Hej Om man ofta får sprickor i häl och tåt, vad ska man göra?

Paula Goldea: Smörja in varje dag i en vecka. Sedan fila försiktigt efter ett fotbad. Fortsätt att smörja varje dag. Men det är viktigt att få reda på att det inte är en sjukdom.

14:59, 6 May 2014

Lotta: Går nästan alltid barfota i alla slags skor året om - bra eller dåligt?

Paula Goldea: Om det känns bra för dig, så är det inga problem!

15:00, 6 May 2014

Jenny: Nagelsvamp, vad gör man? Min 14-åriga son har i stort sett alla naglar på tårna angripna av nagelsvamp. Testat olika preparat, vad rekommenderar du? Mvh Jenny Morgander

Paula Goldea: Det finns en medicin i tablettform som är receptbelagd, gå till hudläkare, så kan de ta prov. Och sedan ge diagnosen svamp, då kan de skriva ut medicinen. Lycka till!

15:01, 6 May 2014

Lena Moberg : Hej ! Har ont i en stortå hur vet man att de är nageltrång ?

Paula Goldea: Är det vid naglen, är den röd och öm? Fråga en fotterapeut. Lycka till!

15:02, 6 May 2014

Kajsa: Hej Kan du delge någon erfarenhet av resultatet efter olika operationsmetoder av hammartår? Jag har opererat två tår på ena foten med rörliga smärtfri tår men nu föreslår min läkare steloperation på andra fotens tår Jag vill helst göra samma op på båda fötterna Tack för svar/ kajsa

Paula Goldea: Jag kan tyvärr inte svara på det. Operation är det bara läkare som kan svara på. Lycka till!

15:03, 6 May 2014

Helene: Hej! Vårt snart 8-åriga barnbarn har stora problem med sina fötter. Han har väldiga förhårdnader och sprickor, främst på hälarna men också under trampdynorna. Finns det någon speciell hjälp att få för barn? Ska han besöka läkare och få remiss någonstans (ev ortoped t ex). Behöver han särskilda skor, strumpor? Finns det speciella terapeuter för barn? Har barn annan taxa än vuxna? Tacksam för svar! Med vänlig hälsning Helene Janson, Gävle

Paula Goldea: I norra Sverige finns det en ärftig sjukdom som gör att man får förhårnader. En hudläkare borde kunna hjälpa. Man kan få remiss för fotvård om man har en bakomliggande sjukdom och då täcks den av högkostnadsskyddet. Du kan också konsultera en fotterapeut. De flesta ger råd utan att man beställer tid, då behöver du inte betala. Men fråga först. Lycka till!

15:05, 6 May 2014

Sofie: Jag har en nagel som jag har nagelsvamp på. Jag använder nalox och har gjort det i några månader nu. Kan jag gå till en fotspecialist och få hjälp med detta? Jag har hört att nagelsvamp smittar lätt och undrar därför om fotspecialister kan ta hand om fötter med nagelsvamp?

Paula Goldea: Du ska absolut gå till en fotterapeut. Vi tar hand om fötter med svamp. Lycka till!

15:05, 6 May 2014

Nagelöm: Hej! Finns det något bra sett att få bort nagelsvamp? Har det med kroppens PH-värde att göra? Tacksam för svar.

Paula Goldea: Först är det viktigt att man är säker på att det är nagelsvamp. Det är svårt att bli av med nagelsvamp. Fråga gärna en fotteraput eller en hudläkare. Jag vet inte om det har med kroppens PH-värde att göra. Lycka till!

15:07, 6 May 2014

Lena: Jag är 66 år och har i minst 20 år haft problem med nertrampade fotsulor. Det känns som om jag har kuddar under fötterna och jag kan aldrig gå utan skor. Jag har inlägg som jag köpt hos Gå-Löp kliniken. Min pappa hade samma besvär och min mamma har fått det på äldre dar. Jag har nog slarvat med skor en del i mitt liv, gått med platta skor och burit tungt. Men finns det någon sjukdomsorsak bakom eller är det helt enkelt att fotsulorna är utslitna. Finns det något mer jag kan göra än att ha inlägg i skorna? Vänliga hälsningar Lena

Paula Goldea: Fotgymnastik är något som vi ofta glömmer bort. Det finns många sjukgymanster som kan ge övningar som stärker fötterna. Det finns också böcker man kan köpa, till exempel "Starka fötter" som är utgiven på Sisu. Massera dem gärna. Och gå i bra skor. Lycka till!

15:09, 6 May 2014

Regina: Hej. Det finns att köpa sk strumpor som ska sitta på 90 min.Sedan ramlar skinnet av och efter 3 veckor har man "baby mjuka" fötter. Är detta ett bra sätt? mvh

Paula Goldea: Nej, det är inget jag rekommenderar.

15:10, 6 May 2014

Daniel Larsen: Skall man fila fötterna före eller efter fottvätten.

Paula Goldea: Det är en smaksak, båda sätten är rätt.

15:10, 6 May 2014

45an: Nagelsvamp, inget har fungerat. Loceryl och liknande receptfria medel är dyra och fullständigt verkningslösa. Har även provat tabletter på läkarrecept under ett halvår utan varaktigt resultat.

Paula Goldea: Det kan hända att du inte alls har nagelsvamp. Det kan vara blånagel, alltså en skadad nagel. Eller någon annan sjukom, psoriasis till exempel. Eller kartnagel, en deformitet. Ta först reda på om det verkligen är nagelsvamp, gå gärna till en fotterapeut. Lycka till!

15:11, 6 May 2014

Louise Terling: Nu är chatten avslutad. Tusen tack för alla era frågor!

15:13, 6 May 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".