1 av 5
Trädgårdstomte hos Ann-Catrin. Foto: Ann-Catrin Thor
2 av 5
Foto: Ann-Catrin Thor
3 av 5
Foto: Ann-Catrin Thor
4 av 5
Foto: Ann-Catrin Thor
5 av 5
Foto: Ann-Catrin Thor

Tomtar och pynt i trädgårdarna med Ann-Catrin Thor

6:42 min

Gjutna blad i cement, trädgårdstomtar, rostiga metallkärl, konstruktioner i pil och mycket annat bor i våra trädgårdar och det går trender i allt. Vår trädgårdsexpert Ann-Catrin Thor delar med sig av sina bästa tips för att få en inbjudande trädgård, altan eller balkong med växter och tomtar. Lyssna 14.40 och efteråt kan du chatta med Ann-Catrin och få egna råd.

Jenny: Jag har en ganska liten balkong men vill gärna fixa i ordning den nu när det blir sommar. Har du något bra tips på hur jag kan få färg på den fast den är så liten.?

Ann-Catrin Thor: Hej! Liten balkon och du vill ha effekt: färgglada krukor är mitt tips! Du talar inte om i vilket väderstreck din balkong ligger vilket har betydelse för vilka växter du kan odla! Vackra blad passar i skugga och perenne funkia är fin. I söder väster finns det massor av färgglada ettåriga växter som passar som Million bells, pelargoner! begonia Surfinia: glöm inte att gödselvattna under sommaren för att få kontinuerlig blomning mvh AC

14:49, 14 May 2014

Sid: Hej Jag behöver fråga lite om tujahäck, brabant eller smaragd?80cm eller 200cm?ska plantera med 50cm imellanrum? eller vill du rekomendera nån annat sort...?

Ann-Catrin Thor: Hej
vill du ha en hög och fin häck kan Thuja plicata vara ett bra och lite annorlunda alternativ. Tätast häck bli med 'Smaragd' men den blir lätt lite "bucklig" och man ser varje planta under många år vilket inte alltid är så lyckat på en häck. 'Brabant' är billigast i inköp. Jag tycker du ska köpa så stora plantor du har råd med: de större (1,5-2 m) ca 2,5 planta per löpmeter. Vattna vattna för att få god etableing under sommaren. Lycka till önskar AC

14:54, 14 May 2014

Börje: Om det ska va nåt i trädgården får det vara nåt stort. Inga tips på små tomtenissar men ge gärna tips på nåt rejält!

Ann-Catrin Thor: Nåt rejält! Att gjutas i betong (armera!) känns självklart- varför inte en bänk så du förenar nytta med nöje? Hugga en totempåle- talade just med en kille från Alaska som har en "riktig" totempåle i sin trädgård! Rejäla doningar! Mossa på en stor sten: det är också trädgårdspynt modell större! Lycka till med din pyntning önskar AC

14:57, 14 May 2014

Åsa Stöckel, webbredaktör: Idag blev det en kort omgång med frågor. Tack för frågor, publiken och svar Ann-Catrin Thor.

15:04, 14 May 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista