Zazzis matklassiker

Laga vegetariska gratinerade enchiladas med Alexandra Zazzi

6:11 min

Nu är det dags för fräsch, grön sommarmat. Vår matexpert Alexandra Zazzi bjuder i dag på vegetariska gratinerade enchiladas.

Gratinerade enchiladas

4 personer

4 stora tortillabröd, majs, fullkorn eller vete enligt smak och tycke

1 burk röda bönor i vatten

2 tomater

4 dl kokt ris

2 dl tärnad fetaost

1 zucchini

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1,5 dl smetana (sur grädde) eller crème fraiche

Tabasco, styrka efter smak

En halv liten rödlök

1 huvud romansallad

Sätt ugnen på 200 grader.

Öppna bönorna, häll av vätskan och skölj dem ordentligt. Skär bort kvisten på tomaterna och skär i små kuber. Skala och skiva vitlöken. Tärna zucchinin. Häll lite olivolja i en stekpanna och låt vitlöken svettas några minuter. Lägg i zucchini och ge lite färg. Lägg i riset, rör om, smaka av med salt och peppar. Tag av från plattan och rör i bönorna, tomaterna och fetaosten.

Rulla in fyllningen i bröden och lägg i smord ugnsfast form. Strö över lite riven ost och ställ in i ugnen i 10-15 minuter tills osten smält och fått färg. Under tiden rör ihop smetana med tabasco och finhackad rödlök. Smaka av med salt.

Servera tortillan med en ordentlig klick smetana och lite strimlad sallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista