Ilir Latifi. Foto: Anna Lyrenäs/Sveriges radio

Dagens gäst: "Jag är lugnet innan stormen"

"I MMA finns inte det hat som finns i bollsporter"
20 min

Dagmamman Gull-Maj tog honom till en brottningsmatta första gången. För en vecka sedan vann han sin andra match i världens största MMA-liga - Ultimate fighting championship.

Dagens gäst är Ilir Latifi från Malmö.

– Om man ska snacka talang var jag ingen taland varken tekniskt eller fysiskt men min talang låg i viljan att träna, kämpa och offra väldigt mycket.

Ilir Latifi växte upp på Rosengård i Malmö. Dagmamman Gull-Maj hade en son som brottades och tog med Ilir till Rosengårds sporthall. Där brottades han första gången, fem, sex år gammal. Sedan några år är han en av Sveriges bästa MMA-fighters.

– 24 timmar kretsar kring träningen - det är träningen, det hur du vilar, det är kost. Allt runt omkring måste anpassas så att träningen blir optimal, säger Ilir Latifi.

Hur slitig är träningen?

– Mina senaste två matcher har jag inte blivit träffad av ett slag men träningen inför var väldigt slitsam. Så kroppen behöver vila upp sig inför matchen.

En anledning till slitet är att det  är en del som ska bort från träningsvikten på 105 kilo innan Ilir Latifi ska gå in i ringen där han tävlar i Light heavyweight, ca 94 kilo.

– Då handlar det inte om en fitnessdiet. Under lång tid tränar jag på underskott. Man blir trött, lite hängig i humöret och du känner dig svag när du borde vara fulladdad, säger Ilir Latifi.

Han kommer ursprungligen från brottningen, där han bland annat har två SM-guld. Men för några år sedan tröttnade han på "politiken och regeländringarna".

– Man fick aldrig möjligheten att komma fram på samma sätt som i andra idrotter. Det ska inte favoriseras, alla ungdomar ska få en rimlig chans.

I stället blev det alltså MMA, mixed martial arts, som blandar tekniker från flera kampsporter. Det är sporten där allt är tillåtet men samtidigt är hårt styrd. Det är också en av de snabbast växande kampsporterna, enligt kampsportsförbundet.

– Mycket beror på UFC, plus att sporten är så komplex och underhållande. Det går inte att inte tycka om det, säger Ilir latifi.

UFC är den största arrangören av MMA-kamper och knyter fighters till sig genom kontrakt på några matcher. Ilir Latifi har just gått sin andra match i UFC. 

– Första kontraktet du skriver är mer ett prov, klarar du av pressen att tävla. En del får bara gå sin första match, men klarar du pressen har du två, tre matcher. Det är inte som att du får värsta kontraktet om du inte redan är på OS-nivå. UFC tänker "vad säljer Pay per view? Hur många tittare kommer köpa och kolla på den här matchen?"

MMA är en omdiskuterad sport, då deltagarna slåss med tunna handskar utan hjälm. Men att MMA skulle vara särskilt våldsamt är en myt, enligt Ilir Latifi.

– Det är två jämbördiga, vältränade personer som går in och som matchats för att de anses vara på samma nivå. I matchen kan det vara blodigt men efter tar de i hand och säger. Det finns inget hat i det, det finns ingen vilja att skada någon annan som det finns i bollsporter där personer kan attackeras bakifrån med en avsikt att skada. 

Ilir Latifi säger att många fighters är jätteödmjuka, även om de showar innan matchen. 

– Den stil du har för att locka till dig publik, en del ser ut som att de ska sova innan de går in i buren och en del skriker att I'm gonna kill you. Men jag är lugnet själv innan stormen.

När UFC kommer till Sverige för tredje gången i oktober har många Ilir Latifi favorittippad att gå matchen i Globen. Det var också där han gick sin första match för UFC.

– Det är klart att det vore fantastiskt att tävla på hemmaplan. Nu är det inget klart att jag skulle gå match men skulle jag få möjligheten tror jag vi hade lyft taket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".