Patrik Lundbergs nya bok - ett försvar för landsbygden

17 min

Han är författare och krönikor och 2012 kom hans debutbok "Gul utanpå". Nu är det redan dags för Patrik Lundbergs nästa bok "Onanisterna" som handlar om segregation mellan landsbygd och storstad och att lämna hembygden, trots att man helst skulle ha stannat.

Titeln "Onanisterna" är lite medvetet missvisande säger Patrik Lundberg om sina nya bok.

— Den handlar om fyra unga killar som, liksom många unga killar har en lite skev syn på sexualitet, men i grund och botten handlar den om människor som inte går utanför sina egna kretsar. Jag tycker det är ett stort problem i samhället och det skapar en polarisering och segregartion - främst mellan landsbygd och storstad.

Bilden av vad man borde vilja med sitt liv skiljer sig väldigt mycket beroende på vart man är uppväxt säger Patrik Lundberg.

— Det finns en bild av att människor som bor i en liten stad ska flytta och göra andra saker, men den bilden stämmer inte riktigt. De flesta tänker nog att de ska bo där de alltid har bott och stanna kvar och jobba.

Patrik Lundberg har själv flyttat från Sölvesborg till Malmö. Delvis på grund av nyfikenhet, men mest för att studera. Han säger att flytten motbevisade en av de vanligaste fördomarna om landsbygden.

— Att främlingsfientligheten skulle vara större i mindre orter, jag tror att det är precis tvärtom. Jag har aldrig upplevt rasism i Sölvesborg. Rasism handlar om avhumanisering och i Sölvesborg kände jag alla. I Malmö betraktades jag mer som "någon kines på gatan".