P4 Extras partiledarutfrågning

Jonas Sjöstedt vill sätta press på Rumänien att ta hand om de fattiga

19 min

Jonas Sjöstedt är född i Göteborg, men kallar Umeå sitt hem. Han är tågnörd, lastbilsmontör, deckarförfattare och partiledare i en och samma person.

Lyssna på Lasse Bengtssons utfrågning av vänsterpartiledaren i P4 Extra

Han har bråkat med Bert Karlsson om flyktingmottagande och kallats "ägartaliban" av centerns Annie Lööf. Men trots det - och att ni bråkat en hel del i riksdagen, så verkar du gilla henne?

 

– Ja, jag gillar henne. Hon är genuint intresserad av andra människor. Det uppskattar jag, säger Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt slog igenom som politiker när han engagerade sig på nej-sidan i folkomröstningen om EU. Ett år senare blev han EU-parlamentariker, och stannade i Bryssel i ett decennium. 2010 klev han in i riksdagen, och två år senare valdes han till ny partiledare i Vänsterpartiet efter Lars Ohly.

Utfrågningen inleds med situationen i Ukraina och Ryssland och försvaret.

– Även om det inte är ett krig i formell mening mellan Ukraina och Ryssland så är det ju ett krig där Ryssland har en aggression mot Ukraina.  Det här påverkar säkerheten i hela Europa, säger Sjöstedt.

Hur påverkar detta det svenska försvaret?

– Vi är inte för att öka försvaret, men vi vill stärka förbandsverksamheten såsom hemvärnet fungerar. Utesluter inte att det behövs mer resurser i framtiden. Jonas Sjöstedt säger att Vänsterpartiet står närmare Socialdemokraterna än Miljöpartiet i försvarsfrågan.  Detta gäller framförallt värnplikt och förbandsverksamheten.

Ska det svenska försvarets förmåga vara så stor att vi aldrig ska behöva hjälp från NATO?

– Man kan inte förutse varje situation, säger Sjöstedt. Vi skulle vara mer trovärdiga om vi inte skulle exportera vapen, säger Sjöstedt. Vi bidrar till konflikter.

Du har uttalat ditt stöd för USA:s bombningar av ISIS. Inte så vanligt att en vänsterledare stödjer en amerikansk krigsinsats?

– Ja, omvärlden måste ingripa mot den besinningslösa terrorn som pågår. FN ska in så snabbt som möjligt.

Så här i slutet av valrörelsen säger Sjöstedt att han jobbat hårt. Han har jobbat från tidiga morgonen till sena kvällen och nu laddar han om inför debatter. Den största skillnaden mellan den här valrörelsen och den förra är det då handlade om plånboksfrågor, men den här gången är det inte så smalt. Jag saknar ändå en del frågor om jämställdhet, miljö exempelvis.   

Det har varit mycket omfattande och kostsamma polisinsatser, nu senast i helgen i Stockholm, när en liten grupp från Svenskarnas Parti demonstrerade. Är polisen för generös med att ge nazister demonstrationstillstånd?

– Mötefrihet gäller. Men själv blir jag provocerad när Nazisterna marscherade på kristallnatten. Det är polisen som gör bedömningen men här ska man bekämpa hets mot folkgrupp och hatbrott.

Håller Svenskarnas Parti på att göra en liknande resa som Sverigedemokraterna, marginaliserade från början, sedan allt större?

 

– Nej, jag tror inte det, säger Sjöstedt. Det är ett nazistiskt parti på riktigt. De är djupt obehagliga men risken att de ska bryta igenom som politisk kraft är liten.  

Stefan Löfven sa i SVT:s  utfrågning igår kväll att Miljöpartiet är en naturlig samarbetspartner - vilken är din förklaring att han inte tar med er i den beskrivningen?

 

– Han har ju valt att hålla många dörrar öppna. Vi ser att det är vår roll att han hamnar i gott sällskap. Han kan inte ju inte bedriva en bra politik med borgliga partier.

Kan Vänsterpartiet någon gång tänka sig att fälla en regering Socialdemokraterna/Miljöpartiet?

 

– Ja, och det har faktiskt hänt historiskt. Det är inte så många som minns det, säger Sjöstedt. Det gällde när man ville inskränka strejkrätten. Det fällde vi i riksdagen.

Delar du Fredrik Reinfeldts och regeringen uppfattning att Sverige måste ta emot fler flyktingar den närmaste tiden?

– Det är svårt att veta. Vi vet inte hur det ser ut om ett eller två år. Vi tog emot många bosnier och nu är de en tillgång för vårt land.

 

MP förespråkar helt fri invandring till Sverige på sikt - vilken är din och er uppfattning?

– Nej, det är vi inte för. Det kan vara en vision men inte nu. Vi måste prioritera de som har skyddsbehov.

När Vänsterpartiet får sin minut för att förklara för en tänkt förstagångsväljare vad partiet står för betonar Jonas Sjöstedt jämställdheten och de vill ta klimatfrågan på allvar. Men det handlar också om att bygga bostäder och skapa trygga jobb. Alla ungdomar ska behövas i Sverige.

Om att vi ser allt fler tiggare i Sverige vill Jonas Sjöstedt möta genom att hjälpa dem. Han vill visa dem värdighet, barn kanske behöver barnomsorg och de ska inte hänvisas till kåkstäder. På lång sikt ska vi sätta press på Rumäninen som inte tar hand om sina medborgare och som diskriminerar. En gång i världen var Sverige ett fattigt land. Det ska vi inte glömma, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet får som alla partier en minut för att ge en vision om hur Sverige ska se ut om tio år. Och då handlar det om att häpna människor kommer till Sverige på studiebesök för att se hur vi gjorde när vi tog bort inkomstklyftorna mellan män och kvinnor. – Dessutom kom de för att se hur vi lyckades minska växthusgaserna och hur vi byggde bort bostadsbristen genom att bygga städer som inte var segregerade, byggde in kultur och kollektivtrafik och dessutom jämlikhet.