Kickstarta hösten med vegansk mat

4:55 min

Vegansk mat kan vara precis det som behövs för en nystart så här under hösten. Mattias Kristiansson har skrivit boken "Vego - Vegansk mat för alla tillfällen" och delar med sig av sina bästa recept.

Lyssna på Mattias som berättar om vegansk kost

Vegansk kost=all mat som inte kommer från djurriket.
Vegetarisk kost=all mat som inte är kött, men mjölk och ägg kan ingå.

Mattias Kristiansson har gått ner 12 kilo under de två åren han varit vegan. Men det betyder inte att man måste avstå från godsaker, säger han. Hans chokladtårta är ett bra exempel på det. Här är receptet:

Chokladtårta
12 bitar

Chokladbottnar
3 ½ dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
4 ½ dl mjölk, t ex soja-, mandel-, eller havremjölk
1 dl rapsolja

Chokladfrosting
250 g mörk choklad
300 g mjölkfritt smör, rumstempererat
3 ½ dl florsocker
1 ½ dl kakao
1 dl mjölk, t ex soja-, mandel-, eller havremjölk
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt

Chokladbottnar
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla två formar, 20 centimeter i diameter. Om du vill vara säker på att kakan inte fastnar – stoppa en rundel bakplåtspapper i bottnen. Blanda vetemjöl, strösocker, bikarbonat, kakao, salt och vanilj- socker i en bunke. Vispa ner mjölk och rapsolja med hjälp av en ballongvisp. När din smet är slä̈t och fin utan klumpar fördelar du den i formarna och gräddar i 20–25 minuter. Den ska vara torr i mitten. Ta ut och låt svalna.

Chokladfrosting
Hacka den mörka chokladen och smält försiktigt i mikron eller över ett vattenbad. Vispa margarin och florsocker riktigt krämigt med en elvisp.
Vispa ner kakao, mjölk, vaniljsocker och salt. Avsluta med att vispa ner den smälta chokladen. När du har fått en sammetslen chokladfrosting är den klar.

Lägg ihop tårtan
Lägg en chokladbotten på ett serveringsfat. Bred ut ett generöst lager med chokladfrosting.
Lägg på nästa botten och bred sedan ut resten av chokladfrostingen runt hela tårtan. Servera som den är eller toppa med färska bär.

Här följer Mattias favoritrecept på en vegansk maträtt:

Sataytzay med jordnötspasta
4 portioner

En klassiker som aldrig lämnar Thaibuffén och varför ska den? Jordnötssås har de där egenskaperna som gör att den älskas av alla oavsett ålder, kön och smakpalett. Jag gillar att blanda den med nudlar så att det blir härligt kleggigt och så att man får med sig sås i varje tugga. För hur galet god den sataymarinerade tzayen än är så är det jordnötssåsen du kommer att prata om efteråt.

Tips! Tzay är ett sojabaserat vegokött med smak av chili och vitlök och går att hitta i frysdisken. Annars går det bra med vad som föreslås nedan.

400 gram vegokött, t ex tzay, Fry’s ”Chicken” strips, ”Istället för kyckling” eller fast tofu

Sataymarinad
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
0,5 dl sweet chili
0,5 dl rapsolja
2 msk sojasås
2 tsk gurkmeja
1 tsk malen koriander

Jordnötspasta
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
0,5 burk krämigt jordnötssmör
0,5 dl ljus sojasås
1 dl varmt vatten
2 msk strösocker
1 förpackning nudlar (kolla så att de inte innehåller ägg)
sesamfrön

Sataymarinad
Riv vitlök och ingefära fint. Rör ihop med sweet chili, rapsolja, sojasås, gurkmeja och koriander i en skål.

Lägg vegoköttet i en plastpåse och blanda med marinaden. Låt marinera i kylen i minst 30 minuter, helst över natten. Massera påsen då och då så att varje bit vegokött får njuta av lite marinad. Trä̈ vegoköttet på̊ spett och stek i en grillpanna eller på̊ en grill.

Jordnötspasta
Riv vitlöksklyftor och ingefära. Mixa med jordnötssmör, sojasås, varmt vatten och strösocker i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer.

Koka nudlarna enligt anvisningarna på̊ paketet och blanda sedan med jordnötssåsen och sesamfrön. Servera till satayspetten.