P4 Extras partiledarutfrågning

Annie Lööf (C) vill bygga ut bredband och höghastighetståg till landsbygden

20 min

Annie Lööf kom in i riksdagen som 23-åring och var då Sveriges yngsta riksdagsledamot. Fem år senare valdes hon till partiordförande, och blev därmed Centerpartiets yngste ordförande någonsin. Som partiledare har hon haft ett par tunga år med sviktande opinionssiffror.

Lyssna på Lasse Bengtssons utfrågning av centerledaren Annie Lööf i P4 Extra idag

Dagens gäst har liknat sin uppväxt vid ”Alla vi barn i Bullerbyn”, en liten gård i Småland, där alla kände alla. Som ung stoppade hon fotbollar som målvakt i IFK Värnamo, medan hon som partiledare fått försöka stoppa det ras som Centerpartiet haft i opinionen de senaste åren. Hon har beskrivits som MVG-barn, något av ett kontrollfreak och superambitiös.

– Jag gillar att ha kontroll men jag är bra på att delegera, säger Annie Lööf.   

  

Annie Lööf får frågan om Natos agerande med anledning av situationen i Ukraina. Lööf tycker att det är bra att agera. Hon ser däremot inte ett svenskt Natomedlemskap framför sig.

 

– Det är en stor oro i världen nu, säger hon. Jag vill benämna det som ett krig och då är det bra att Nato sätter in styrkor. Det är inte ett steg mot ett svenskt Natomedlemsskap, säger hon. Centerpartiet vill inte gå med i Nato.

Vår korrespondent Katja Magnusson rapporterade nyss om att Irak håller på att kollapsa under trycket från ISIS - och att alltfler vädjar om omfattande internationell hjälp. Hur ser du på läget?

 

– Det är ett terrormonster.där kvinnor och barn lemlästas, det är fruktansvärt vidrigt att se" säger Lööf och tycker att det är bra att FN agerar mot det som händer i Irak. Frågar FN oss ska vi också delta.

 

Annie Lööf får frågor om hur hon ser på flyktingmottagandet i Sverige och EU. Hon tycker att det är bra att Sverige tar emot asylsökande men ser gärna att andra EU-länder också gör det.

– Vi måste skapa ett rättvist system, men vi ska vara en trygg hamn.

Har du blivit mer hårdhudad?

--Ja,  jag har blivit mer hårdhudad, ständigt utsatt för kritik är ju bra men gör ju att  man blir tåligare, säger Lööf.  

Är det sant att du jobbade så hårt att du svimmade?

– Ja, men det var tidigare. Nu har jag hittat en balans mellan sömn och jobb, säger Lööf.

Är det nån politisk fråga som du tycker varit försummad i den här valrörelsen?

 

– Landsbygden och miljön har inte kommit fram tillräckligt mycket. Här i P4 och lokalt pratar man om landsbygden men inte i rikspolitiken, säger Lööf.

Sverige upplever just nu ett lyft för gruvnäringen och nya prospekteringar dyker upp över hela landet, ofta är det utländska företag. Det kan både leda till en konflikt med miljöintressen och mellan markägare och samer. Är du beredd att ge samerna vetorätt mot gruvbolagen?

 

– Det här är en komplex fråga, vare sig markägare eller andra viktiga grupper har vetorätt när man planerar en industri. Jag är inte beredd att vissa grupper ska få vetorätt. Däremot värnar jag samernas rätt att fortsätta bedriva sin näring, säger Lööf.

Men borde ni inte värna markägarna mot företagen?

--Jo, men det gör vi. Mineralersättningen går till markägaren till 75%. Centern vill att hela ersättningen ska gå till markägaren.

Den svenska mineralskatten ligger i dag på två promille av värdet av den utvunna malmen,  Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill höja mineralskatten med mellan fem och tio procent, och menar att det skulle kunna ge enorma skatteintäkter. Men där har ni sagt blankt nej, varför då?

– Vi ser att orter som Pajala som tidigare var en avflyttningskommun nu blomstrar. Det får ju aldrig ske på bekostnad av miljön, men det här ger jobb.

Hur mycket förlorade ni kring turbulensen när ni skulle enas om ett nytt idéprogram? Osäkerheten kring vart centerpartiet var på väg?

– Kortsiktigt förlorade vi men inte på lång sikt. Vi blev intressanta. Jag fick visa mitt ledarskap och vi satte landsbygden, miljön och småföretagen i centrum, säger Annie Lööf.

Annie Lööf uppmanas att tala till förstagångsväljare under en minut och förklara Centerpartiets politik. Hon säger att "två saker är extra viktiga för oss i C, dels handlar det om att du som ung ska få ett riktigt arbete. Vi vill stärka möjligheten att få lärlingsjobb, göra det enklare för Arbetsförmedlingen att matcha personer mot jobb, sänka arbetsgivaravgifter för unga och vi brinner för miljön".

I går presenterade Alliansen sitt valmanifest och det som Annie Lööf är gladast över är miljöbilspaket, jobb till unga, matlyftet för de äldre men också bredbandssatsningen på landsbygden.

– Vi har enats om ett framtidskoncept, säger Annie Lööf.

Hon säger också att klyftorna i samhället har minskat. 90% av de skillnader som finns uppstod före 2006. De som har de allra sämst ska få det bättre.

När det gäller tiggare så har kommunerna stort ansvar att ge dem mat och tak över huvudet.

Annie Lööf får under en minut formulera sina visioner för Sverige om tio år:

"Jag hoppas att Sverige om tio år både är mer grönt, företagssamt och mer mobilt. Det ska finnas mer höghastighetståg. Jag hoppas att vi har ett land med mer företag, får vi både jobb och företag så vi fler jobb på landsbygden. Vi har kommit långt med att övergå till 70% av förnybar energi till 2030 och bilar som går på el och biogas "