Veckans designklassiker

Grete Jalk designade "Mad Men-möbler"

6:04 min

Danska Grete Jalk som i mitten av 1900-talet var en av dem som gjorde inte bara Danmark utan hela Skandinavien världskänt för sin stilrena design. Hon hade en förkärlek till böjd plywood och hon var som störst på 60-talet. Hennes mest kända verk är en stolskulptur vid namn GJ som kan beskrivas som ett veckat papper i plywood.

Li Pamp beskriver hennes möbler från den tiden som manliga och lyxiga kontorsmöbler; ungefär sådana som man kan se i tv-serien Mad Men. I detaljerna kan man känna igen en Grete Jalk-möbel genom väldig omsorg i avslut som exempelvis en avsmalning av ett stolsben som "lyfter" möbeln från marken.

– Trä som är ett ganska stumt material kunde hon böja i de mest organiska former. Tekniken introducerades på 30-talet då man genom skiktlimning började böja flera lager av trä och på det sättet började man forma möbler efter kroppens former.

Hennes mest kända verk har fått namn efter hennes initialer GJ och återfinns kanske snarare på designmuseer än i vanliga hem då den på auktioner har ett utgångspris på omkring 50.000 kronor.

– Hennes design ser lite "manlig" ut. Hon är ett med tiden - och det är svårt att se på möbeln om det är Grete Jalk eller någon av hennes samtida manliga designers som gjort möblerna.