Västvärlden inte i Isis fokus

5:02 min

Nu på morgonen startade USA ett flyganfall mot den väpnade och terroriststämplade gruppen Isis i västra Irak. Syftet är att se till att irakiska regeringsstyrkor kan bevara kontrollen över ett stort och viktigt vattenkraftverk som ligger där.

James Foley och Steven Sotloff, båda amerikanska journalister, ses dödas på videor som Isis spridit. Budskapet är ett hot mot västvärlden om att inte ingripa. 

Men det är inte mot väst som Isis primärt vänder sig. Det finns inget som tyder på att Isis söker konflikt med till exempel USA, menar Per Jönsson, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet. 

Istället inriktar man sig mot de länder man är aktiva i. Och retoriken bygger på att Isis faktiskt vill och kan uppnå en fungerande stat, till skillnad från al-Qaida. 

– Nu är Islamska staten (Isis) inriktad på att utöka sitt kalifat i Syrien och Irak, by för by, stad för stad. Och den här slakten av västerländska journalister och andra är en slags symbolisk hämnd för USA:s flyganfall. Det är en varning att "Gör ni om det här så skär vi halsen av fler", säger Per Jönsson. 

Det är inte heller troligt att Isis kommer att planera eller utföra terrorattentat i USA eller Europa. 

– De skiljer sig väldigt mycket från al-Qaida som framförallt vill knäcka och sprida fruktan länderna i västvärlden. Islamiska staten (Isis) gör tvärtom, de börjar på marken här och nu, och i en långt avlägsen framtiden antyder man att västvärlden blir ett mål.

Isis praktiserar en ortodox form av sunni-islam i de områden de ockuperat. Och ett stort problem som flera experter tagit upp är det växande antalet ungdomar i västvärlden som reser till Syrien och Irak för att strida med Isis. Men det är inte bara unga och outbildade som de vänder sin retorik mot, utan också välutbildade specialister.

–  Det är ingenjörer, läkare eller soldater som de nu framförallt vänder sin retorik mot. Och Isis har varit förbluffande framgångsrika med att värva fler.

Klicka på pilen för att höra hela intervjun.