Roy Andersson vann guldlejonet

3:31 min

Roy Andersson är första svensk att kamma hem Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig. Det var sent igår kväll som hans senaste film, "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" vann ett av de absolut tyngsta filmpriserna som man kan vinna.

- Det här är jättestort. Filmfestivalen i Venedig räknas som en av de största och mest kvalitativa filmfestivalerna i världen. Det säger Sveriges Radios Kulturkorrespondent Roger Wilson.

Filmen är Roy Anderssons första på sju år, och är tredje filmen i trilogin som började med "Sånger från andra våningen" från 2000 och som följdes upp med "Du levande" sju år senare. Och Roger Wilson säger att filmerna följer en röd tråd, även om "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" är mer komisk jämfört med de tidigare filmerna.

- Dom som har sett Roy Anderssons tidigare filmer kommer känna igen sig. Stillastående kamera, vitsminket, de deppiga svenska miljöerna, allt det där finns kvar. Men han tillåter sig själv att inte vara så nattsvart som han är i de tidigare filmerna säger Roger Wilson.