P4 Extras träningsexpert ger råd

Nya träningstrender som får dig att vilja kicka igång

5:31 min

Det är ute att träna för att bli snygg. Nu är det träning för att bli stark och må bra som är grejen och då kanske det känns lättare att komma igång i höst med träningen. Låt dig inspireras. 

Lyssna på P4 Extras egen träningsexpert Terese Alvén hos Mina Benaissa. 

– Hitta din träningstid. Vad passar dig? Är det morgon, lunch eller kväll? Boka in denna tid i din kalender och värdesätt tiden. Se det som ett möte du inte kan boka av, säger Terese Alvén.

Nästa tips handlar om att ligga steget före?

– Se till att vara förberedd. Packa träningsväskan gärna dagen innan. Förbered eventuellt mellanmål.

Hur ska man få in träning i vardagen?

– Utnyttja vardagsmotionen. Promenera eller cykla till jobbet. Transportträning blir allt mer poppis. Bra om det finns dusch. Benböj när du borstar tänder, gör några bicepscurl med matkassarna när du bär hem dem. Tummen upp för de arbetsplatser som tillåter träning! Det tror jag arbetsplatsen tjänar på, säger Terese Alvén.

Så om man känner sig ut gängorna och vill komma in i träningen nu i höst. Hur ska man tänka?

– Börja träna idag! Och välj aktiviteter som du tycker är roliga, då är det lättare att det blir av. Och om några veckor kommer träningen ha blivit en vana och träningen sker mer automatiskt samt blir något du längtar efter.

Träning är ett område som ständigt utvecklas och det som kommer starkt just nu är att koppla ihop teknik och träning. Det finns många appar för träning men även i träningslokalerna kan man koppla ihop träningscykeln med videoskärmar exempelvis, berättar Terese. Men utveckling handlar också om annat än metoder och teknik. Funktionell träning är inne.

– Vi vill ha nytta av vår träning och göra övningar där många muskler kopplas in och gör oss starkare i vardagen. Det är mer inne att träna för att vara stark och må bra mot att träna för att se ut på ett visst sätt. Det känns väldigt ute, enligt Terese Alvén.

Läs mer på Tereses hemsida (Öppnas i eget fönster) 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista