Annika Thor är aktuell med höstlovsföljetong på radion. Foto: Sveriges Radio
Dagens Gäst

Bestämde sig att bli författare när hon var nio

Hon är bibliotekarien som visste hela tiden att hon skulle bli författare men inte hade självförtroendet. Dagens Gäst är barn- och ungdomsförfattaren Annika Thor, och hon är nu aktuell med Sveriges Radios höstlovsföljetong för barn, "En plats är tom".

– Den handlar om ett tomrum, både psykiskt och fysiskt. En bänk lämnas tom i klassrummet och en flicka försvinner.

Radioföljetongen för barn på Sveriges Radio börjar nästa vecka, v.44 som är höstlov för de allra flesta barn i Sverige. Handlingen kretsar kring vänskapen mellan två flickor. I byn där Liv bor finns ett boende för flyktingar, och flickan Aisha börjar i hennes klass.

– Det är en berättelse som många barn och unga kan känna igen sig i. Även barn och unga kan se orättvisor i världen och det är viktigt att berätta för dem på ett sätt som de förstår.

Och även om hon skrivit om mängder av olika saker i sina barn- ungdoms och vuxenböcker så går historien om människor som flyr undan krig och förföljelse som en röd tråd genom hennes författarskap. Hennes hyllade debut från 1996, "En ö i havet" handlar om två judiska flyktingbarn under andra världskriget som kommer till Sverige, Steffi och Nelli. Men det är något som också går igenom hennes eget liv. Annika Thors mamma var nämligen judinna och flydde undan andra världskrigets upptakt i 30-talets Tyskland, och även hennes pappa var flykting, från Ryssland.

– Min mamma kom hit från Tyskland med hela sin familj 1933. Hon vägrade prata tyska när hon kom hit, något som jag också använde i böckerna om Nelli och Steffi.

Böckerna blev sedan en serie i fyra delar, och i samma veva, 1997 så vann hon både Augustpriset och Guldbagge för bästa manus för boken "Sanning eller konsekvens" och filmen med samma titel. Men att gå från debut till att vinna en massa priser på bara ett år är inget hon rekommenderar någon nybakad författare.

– Det var jobbigt. Det kom nästan lite för tidigt, bara ett år efter debuten. Det kändes som jag hade väldigt höga krav på mig att leva upp till, och det blev lite av en blockering i mitt skrivande.

Men Annika Thor lyckades komma ur skrivkrampen och har nu skrivit mängder av böcker för barn, unga och vuxna. Det senaste alstret är en bilderbok, "Flickan från långt borta" som kom ut tidigare i år. Och även om hon tycker det är en utmaning att skriva för yngre, så kommer det bli fler böcker. Men det viktigaste är inte klart än.

– Nu har jag en bok på gång för lite äldre barn som kommer ut nästa höst. Den handlar inte om flyktingar, mer än så vill jag inte avslöja. Allt är i princip klart utan titeln. Det är jättesvårt att bestämma en titel efter man har skrivit boken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".