Foto: TT

Nyval i oroligt Ukraina

Det är inte så mycket ideologi"
5:48 min

Under söndagen går ukrainarna till valurnorna. Det är nyval, ett par år innan det ordinarie planerats. Framtidens parlament kommer att se annorlunda ut. Samtidigt riktas blickarna mot de oroliga östra delarna där "val" ska hållas i november.

Den blocköverskridande regeringskoalitionen bröt samman i juli, och och opinionsmätningarna håller så kommer parlamentet att se annorlunda ut. De sista opinionsundersökningarna före valet på söndag ger presidentens parti stor ledning och visar att helt nya partier får platser, samtidigt som kommunistpartiet och Svoboda inte når över femprocentsspärren.

– De som protesterade på Majdan har bildat nya partier. Det finns nya potentiella riksdagsmän. Och de gamla partierna har förlorat i opinionsundersökningarna, till exempel kommunistpartiet kommer förmodligen inte komma in, rapporterar Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren, från Charkiv i Ukraina.

Klicka på pilen för att höra hela rapporteringen från Ukraina.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".