Carl Jan Granqvist vintips vecka 44

Allhelgona vs Halloween

5:18 min

Oavsett om man väljer att fira Allhelgona eller anammar traditionen med Halloween finns det en gemensam nämnare i att vi stannar upp och förhoppningsvis äter och dricker tillsammans med de som står oss nära.  Carl Jan Granqvist  har denna vecka valt ut två drycker som han tycker passar utmärkt under hösten. 

Lyssna på Lasse och Carl Jan Granqvist som pratar viner

Först ut är en öl gjord på något så ovanligt och för helgen så typiskt som pumpa. Därefter har vi en ekologiskt odlad och framställd Italienare från Toscanas böljande kullar.

Dryck 1: Öl Baladin Zucca nummer 11201 på Systembolaget

Från det lilla bryggeriet Baladin i Piemonte, Italien kommer denna öl som förutom malt och humle även är bryggd på pumpa. Den lilla byn Piozzo där bryggeriet ligger är känd för sin årliga pumpaodlar tävling. Ölen passar med sin fruktiga smak och fylliga kropp utmärkt till en risotto gjord på just pumpa med mängder av nerriven parmesanost i.

Doft: Härligt inbjudande fruktig doft med mängder av aprikoser, pumpa, torkad ingefära och apelsinskal.

Munhåleupplevelse: Fyllig med en liten sötma följt av aprikoser, pumpa, kryddor och apelsin.

Alkohol: 7%

Pris: 89 kr för 75 cl

Dryck 2: Rött vin 2011 Gratena nummer 2717 på Systembolaget

Veckans andra dryck är ett rött vin från Toscana i Italien gjord på den för området typiska druvan sangiovese. Bakom vinet står den ekologiskt certifierade egendomen Fattoria di Gratena. Efter skörd och vinifiering har vinet lagrats på franska ekfat. Vinet passar utmärkt till slottsstek eller varför inte en rådjurssadel såhär i jakttider, gärna serverad med svartvinbärsgelé och nypressad potatis.

Doft: Stor kryddig doft med rostade ekfat, mogna körsbär, syltade jordgubbar, salvia och vanilj.

Munhåleupplevelse: Torr och fyllig med söta körsbär, mörk choklad, vanilj och örter.

Alkohol: 13,5%

Pris: 92 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist
Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är elfte året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.