Spökhus lockar allt fler

4:30 min

Nej det handlar inte om spökhus på tivoli. Svenskar verkar ha blivit alltmer intresserade av gamla övergivna hus, och Lantmäteriet får alltfler förfrågningar om "spökhus".

Lyssna om det stora intresset för gamla övergivna hus i inslaget

– De frågar vems hus det är. I vårt register har vi ju uppgifter om vem som äger vad, berättar Daniel Vallin, pressansvarig på Lantmäteriet som har hand om fastighetsregistret.

Det finns tusentals bostadshus i Sverige som är övergivna. Och det som Daniel Vallin och hans kollegor märkt är att allt fler är intresserade av "spökhus", alltså hus som stått övergivna länge.

Det ledde till att Lantmäteriet började undersöka hur många sådana hus som fanns. Man bestämde att söka i registret på hus där ingen antas bo, vars ägare bor på annan adress, som inte haft någon ny ägare sedan 1970, och som inte uppdaterats i fastighetsregistret sedan 1950.

Resultatet blev 847 hus i hela Sverige. Flest finns i Västra Götaland, som har 95 stycken. Uppsala län ligger i botten på listan med bara fyra.

Intresset för övergivna hus har ökat i största allmänhet, och svenskarna verkar lika intresserade av de lite kusligare husen som stått tomma i många decennier.

– De vill komma över ett hus. De kanske tycker att det ligger fint, berättar Daniel Vallin.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.