1 av 2
Gravljus på Norra Kyrkogården på Sandbacka i Umeå. Foto Lillemor Strömberg / SR Västerbotten
2 av 2
Gravljus på en kyrkogård. Foto: Melinda Brodelis/SR

Tusentals tände digitala gravljus

"Ett hav av gravljus"
4:10 min

När mörkret oundvikligen kryper på behöver vi ritualer och traditioner som förgyller och tar oss vidare. Igår firade många Halloween och idag är det dags att lysa upp våra kyrkogårdar. Men nytt för i år är att tända gravljusen hemifrån från datorn. Karlstad stift är först ut med de digitala gravljusen.

Hör om de digitala gravljusen i dagens P4 Extra

– Du går in på webben och tänder ditt ljus digitalt. Så får du se när det tänds live via kameror som sitter uppe på kyrkogården, säger Greta Sjöholm, kommunikatör på Karlstad Stift.

Karlstad stift är först ut med de digitala gravljusen. Lamporna är uppsatta på en ek på Ryds Kyrkogård i Karlstad. När man går in och tänder ljuset på webben tänds också en lampa i trädet. tanken var att varje person som gick in på hemsidan och tände ett ljus skulle kunna ha ljuset tänt i en och en halv timme, något som man snart fick ändra till en kvart då intresset för att tända ljusen har enormt.  

– Det har gått över förväntan. Från kl 18 igår när kampanjen startade till efter midnatt var det tre och ett halvt tusen som hade varit inne på hemsidan och tänt ett ljus.

Klicka på pilen för att höra hela inslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".