1 av 3
Trans World Airlines terminalen på JFK-flygplatsen i USA designades i början av 60-talet av Eero Saarinen. Foto: AP Photo/ Beth A. Keiser
2 av 3
Eero Saarinen 1961. FOTO: Pressens bild
3 av 3
En möbelgrupp designad av Eero Saarinen på en utställning i Tyskland 2012. Foto: AP Photo/ Jens Meyer

Designen som gjord för agent 007

Eero Saarinen är den finländsk-amerikanske arkitekten och möbeldesignern som lade grunden för den futuristiska och mjuka modernismen. Och han gjorde sig av med benen på möblerna, berättar P4 Extras designexpert Li Pamp. 

– Min favorit är TWA-byggnaden på John F. Kennedy-flygplatsen i New York. Den ser ut som en stor organisk blobb, en rymdliknande insekt i vitputsad betong där inte en enda linje är rät. Interiören är som gjord för agent 007 och hans kompisar, säger Li Pamp.

Hans genombrott kom ganska tidigt, i slutet av 40-talet, och hela 50-talet till hans död 1961 var hans storhetstid. Men förutom att han var arkitekt för många modernistiska byggnader var han trött på benen på möblerna.

– Han är pappa till flera odödliga klassiker som tulpanserien med stolsistsar i vit glasfiberplast som vilar på ett enda svarvar ben. Och det här var revolutionerade, som han själv sa ville han 'get rid of the slum of legs'. Det var för mycket ben på möbler enligt Eero Saarinen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".