Kvinna penslar glace på köttfärslimpa
Köttfärslimpa går att göra på många olika sätt. Här smaksatt med glace och färska örter. Foto: Leif R. Jansson/TT
Zazzis matklassiker

Zazzi om köttfärslimpa

"Man kan leka med olika ingredienser"
7:17 min

Redan de gamla romarna åt köttfärslimpa. I Sverige var det länge en rätt för lite rikare personer, som vars kökspersonal kunde stå och hacka kött. Med köttkvarnen i mitten av 1800-talet hamnade rätten dock på var mans bord. Alexandra Zazzi ger oss recept och tips.

Köttfärslimpa

6 personer

  • 400 g nötfärs
  • 200 g fläsk eller lammfärs
  • 1 gul lök
  • 1 finriven morot
  • 1 msk smör eller olja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl smulat torrt bröd eller ströbröd
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 krm muskotnöt
  • 1 dl fint smulad fårost
  • 1 dl spenat, hackad (tinad från fryst eller snabbt förvälld)
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk salt
  • Knappt 0,5 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 0,5 dl soja (gärna japansk) att pensla med.

Gör gärna så här:

Blötlägg brödet i mjölken och rör ihop med ägget och kryddorna.

Sätt ugnen på 175 grader.

Finhacka löken och låt svettas i en msk smör i en panna utan att få färg, rör i tomatpurén, spenaten och den finstrimlade moroten, värm upp under ömrörning en stund, salta och peppra något. Tag av från spisen.

Vänd samman alla ingredienser (förutom sojan) och forma en limpa med händerna, pensla med soja. Lägg i en smord ugnsfast form och tillaga i ugn ca 45 minuter. Kontrollera gärna extra med en stektermometer att mitten är uppe i 70 grader (framförallt om det är fläskfärs).

Låt vila 8-10 minuter innan du skär i skivor och serverar med valfri potatis och god sallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".