1 av 2
Installationen "Lichtgrenze" 25 år efter Berlinmurens fall. Foto: AP Photo/Markus Schreiber/TT
2 av 2
Sveriges Radios Daniel Alling bredvid Lichtgrenze. Foto: Sveriges Radio

Känslosamt i Berlin 25 år efter murens fall

"Många säger 'se upp så vi inte slänger bort murens fall'"
6:04 min

På söndagen är det på dagen 25 år sedan Berlinmuren föll, och östberlinarna och västberlinarna återförenades. Sveriges Radios korrespondent Daniel Alling rapporterar direkt från Berlin om vad som händer där. 

– Det är en magisk stämning på många håll i Berlin i dag, berättar Daniel Alling.

"Lichtgrenze" är en installation av 8 000 upplysta ballonger utmed den gräns där muren gick. På natten kommer den verkligen till sin rätt, och blir en allvarlig men ändå lekfull påminnelse om betongmuren som delade berlinarna i väst och öst.

– Den är överraskande effektfull. Det blir väldigt känslosamt att se det här. Ballongstolparna vajar i luften, och ballonger har ju med något roligt att göra, så det blir en kontrast till den gamla hemska muren. Det har varit en överraskande bra effekt, säger Daniel Alling.

På söndagskvällen ska ballongerna släppas, och Berlin blir återigen kvitt muren.

I år står medborgarrättskämparna mer i fokus än internationella dignitärer. Men bland andra Michail Gorbatjov, Sovjets tidigare president, är på plats i Berlin. Han varnade för ett nytt kallt krig, att de politiska spänningarna ökat. Den varningen blev kanske tydligare av de stridigheter som blossade upp i östra Ukraina natten mot söndagen.

P4 Extra
p4extra@sverigesradio.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".