Rachel Bråthén, Yoga girl. Foto: Ben Kane
1 av 3
Rachel Bråthén var en av de första som började med yoga ståendes på en surfingbräda. Foto: Ben Kane
Rachel Bråthén visar en enkel yogaövning som alla kan göra. Foto: Sara Cosar/Sveriges Radio
2 av 3
Rachel Bråthén visar en enkel yogaövning som alla kan göra. Foto: Sara Cosar/Sveriges Radio
Viparita karani, eller benen upp mot väggen, som ger mer blod till hjärtat är ett tips från Rachel. Foto: Sara Cosar/Sveriges Radio
3 av 3
Viparita karani, eller benen upp mot väggen, som ger mer blod till hjärtat är ett tips från Rachel. Foto: Sara Cosar/Sveriges Radio
Dagens gäst

Från destruktiv tonåring till yogainspiratör på paradisö

"Jag vill inte bara visa mina bra dagar, en dålig dag kan också inspirera"
17 min

Med 1,1 miljoner följare på Instagram är Rachel Bråthén, eller "Yoga girl", ett fenomen i yogavärlden. 26-åringen från Uppsala reste till Costa Rica som 18-åring och blev kvar. I dag bor hon på paradisön Aruba där hon delar med sig av vackra bilder och visdomar, samtidigt som hon reser över hela världen och ger workshops och retreats.

Hennes konto i sociala medier där hon lägger upp yogabilder är världens största, hon var också en av de första. Tre till fyra gånger om dagen lägger hon upp en bild.

– Om jag inte lägger upp någonting under en halv dag mejlar folk och undrar om jag mår bra eller om det har hänt något, säger Rachel Bråthén.

Till bilderna skriver hon också citat som ska inspirera folk att hitta balans i vardagen.

– Vi har så mycket som händer varje dag, det är negativitet och poistivitet och vi måste hänga med i alla intryck. Om vi låter livet hända för oss blir det lättare att må bra.

Rachel Bråthén säger också att hon inte bara vill visa en perfekt bild av sitt liv utan visar också sina följare hur hennes vardag ser ut när hon har sina dåliga dagar.

– Det finns en fin linje mellan att inspirera människor och inspirera till avundsjuka. En del konton får en att känna "jag räcker inte till". Men om jag har en dålig dag så delar jag gärna med mig av det med, det kan inspirera mycket också, säger hon.

Rachels barndom pendlade mellan överflöd och brist på pengar. Hennes föräldrar skildes när hon var liten och hon har växt upp på båda sidor.

– När jag var liten hade jag svårt att förstå innebörden av pengar, men nu är jag väldigt tacksam över det. Det är en bra balans just nu där jag kan förstå och leva med båda sidor.

Tack vare att hennes ungdom varit strulig skickade hennes mamma iväg henne på ett meditationsretreat.

– Jag lärde mig att vara tyst. Livet handlade om sprit, cigaretter och pengar och för första gången fick jag lära mig innebörden att ha ett balanserat liv.

Efter det reste hon till Costa Rica, med pengar efter en såld moppe, och på den vägen är det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".