Julklappar. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT
Att konsumera har på senare tid blivit en tradition kring julen. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Så ska du klara ekonomin under julen

6:02 min

Julbordet ska dukas, julklappar ska köpas, det ska bjudas till julfest och nyårsfest. Kring julen spenderas allt mer pengar och i januari kommer, för många, den ekonomiska baksmällan. Ekonomijournalisten Birgitta Piper ger oss de bästa tipsen för att få ekonomin att gå ihop i vinter.

Än en gång spår Handelns utredningsinstitut att julhandeln slår rekord. 68 miljarder kronor väntas svenskarna spendera i år. 

Enligt SEB ligger den förväntade julbudgeten i snitt på 5 000 kronor per hushåll. I en familj med barn blir snittet 6 500 kronor. Av det går i snitt 3 000 kronor till julklappar för ett hushåll utan barn och 4 000 kronor för ett hushåll med barn.

Birgitta Piper, ekonomijournalist, säger att det finns en köphysteri kring julen som är svår att bryta. Här delar hon med sig av några enkla tips för att få ekonomin att gå i hop både inför och efter julhelgen.

1. Lägg upp en plan redan nu.

– Vet man att man inte har så mycket pengar så får man till exempel strunta i att köpa de dyra presenterna och köpa billigare småpresenter istället.

2. Sälj sådant du redan har.

– Något man kanske glömmer bort är att alla andra ska köpa julklappar också. Kanske har man några prylar hemma som någon annan vill köpa? Börja redan idag med att lägga ut annonser på köp- och säljsidor på nätet.

3. Skippa det som kostar för mycket.

– Det finns alternativ till traditionella julklappar, till exempel en upplevelse. Satsa också på barnen och strunta i att köpa till syskon och föräldrar.

4. Låna aldrig för konsumtion.

– Det här är jätteviktigt. Har man inte råd att köpa julklappar i december så har man inte råd att betala dem i januari heller.

5. Ordna så att julbordet blir knytis.

--  Det ska inte behöva vara så att värdparet ska stå för allt. Man kan också göra så att den i familjen som tjänar mest får betala en större del av maten till exempel.

6. Skriv en inköpslista, och det allra viktigaste; följ den.

– Räkna på hur mycket pengar du kan avvara till julklappar. Slösa inte på onödiga saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista