Karin Svensson, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Foto: Mynewsdesk
Karin Svensson, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Foto: Mynewsdesk

Sveriges kvinnojourer fyller 30 år

Jill tog sig ur en våldsam relation: Jag skämdes
10 min

I år är det 30 år sedan som föreningen Roks startades, alltså Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Organisationen hjälper kvinnor och tjejer som utsätts våld i nära relationer. Jill är en av de kvinnor som tagit sig ur en våldsam relation.

Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, startade 1984. Nu, 30 år senare, finns omkring 120 stycken kvinno- och tjejjourer runt om i landet.

Jill har fått hjälp med att lämna en destruktiv och våldsam relation. Efter 17 år bröt hon sig ur relationen. Hon träffade sin partner när hon var 16-17 år. De träffades på en utbildning och i början var relationen bra.

– Vi hade samma mål och samma drömmar. Jag kände mig väldigt sedd, det var fantastiskt från början, säger hon.

Enligt Jill började det med små saker som att han frågade var hon skulle och ifrågasatte hennes vänner. Jill slutade bland annat spela fotboll samtidigt som de byggde upp ett liv tillsammans. Efter några år fick de barn tillsammans och det var då våldet eskalerade.

– Han talade om hur dålig jag var och att jag inte dög. Det började med att han slog sönder saker i vårt hem. Sedan började han egentligen att sparkas. Jag ville inte berätta för någon, jag skämdes över situationen. Jag visste att om jag skulle lämna honom skulle han förstöra mitt liv, och i sista ledet skulle han ha ihjäl mig.

Sommaren 2011 kontaktade Jills mamma en kvinnojur. Sakta började Jill bryta sig loss med hjälp av kvinnojouren.

– Det Jill berättar är jättevanligt, det är den processen vi ser i nästan alla fall. Det kallas normaliseringsprocessen, man gör våldet normalt för kvinnan och våldet eskalerar, säger Karin Svensson, ordförande i Roks.

Kvinno- och tjejjourerna i Sverige startades för att en sexualbrottsutredning föreslog att staffen för våldtäkt skulle säkas och att man skulle beakta beteende och klädsen när brottet begicks.

– Vi ser att våldet mot kvinnor fortsätter och fortsätter. Vi har fler kvinnor som behöver skyddat boende, det är ett jättestort behov av kunskap och bemötande i hela samhället. Vi har inte tillräckligt med resurser i dag, säger Karin Svensson, ordförande i Roks.

Jills tips till den som befinner sig i en våldsam relation är att våga ta hjälp.

– I dag mår jag bättre och det går sakta framåt men jag har mycket att jobba med. Hoppet och att se framtiden gör att man orkar fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".