Två apor. Foto: David Longstreath/AP Photo/TT
1 av 3
För att få mamman att släppa taget. Foto: David Longstreath/AP Photo/TT
Foto: David Longstreath/AP Photo/TT
2 av 3
Visst är de söta? Men priset är högt för aporna. Foto: David Longstreath/AP Photo/TT
Ungarna klamrar sig fast vid mamman. Foto:David Longstreath/AP Photo/TT
3 av 3
Ungarna klamrar sig fast vid mamman. Foto:David Longstreath/AP Photo/TT

Gibbonungens mamma dödas för turisternas skull

"Man skjuter mamman och hoppas att ungen ska överleva när den ramlar ner i backen"
4:40 min

I Thailand är det vanligt att man som turist får fotografera apor. Vad turisterna inte vet är att den gulliga apungens mamma dödats för att släppa taget om ungen. Det är inte ovanligt att aporna far illa när de jagas för turisternas skull och aporna hotas på sikt av utrotning. 

Hör Lasses intervju med Mikael Mahlberg som är volontär på Gibbon Rehab Center Phuket och som medverkar i SVTs Mitt i Naturen. 

 Läs mer på Mitt i Naturens hemsida och se programmet på torsdag kväll i SVT. 

– Det har varit förbjudet att hantera Gibbonapor sedan 1992, säger Mikael Mahlberg. Men det sker ändå eftersom turister betalar för att fotografera och fotograferas med söta apor. Man kan också tycka att det är kul att se en apa dricka sprit och röka på en bar.

– Enda sättet att fånga en gibbonunge är att skjuta mamman. Gibbonapor lever mellan 25-50 meter upp i trädtopparna och två av tre dör när de ramlar ner. Ofta utrotar man en hel familj. För varje apa vi ser har tio fått sätta livet till, säger Mahlberg. 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".