Rådjursgryta med svamp och oliver. Foto: Erik Mårtensson/TT
Vin till mustiga grytor. Foto: Erik Mårtensson/TT
Carl Jan Granqvist vintips vecka 47

Vin till höstens värmande grytor

"Ren ungdomlig och aromatisk med krossade krusbär"
5:36 min

Eftersom det nu blåser kallare ute och mörkret börjat sänka sig över Sverige har Carl Jan Granqvist valt ut inför två viner som passar utmärkt till värmande höstgrytor.

Lyssna på Lasses intervju med Carl Jan Granqvist, både vin som passar till grytor och årets Beaujolais Nouveau som släpps idag. 

 

Först ut en vit fransos som är fantastiskt god till en klassisk rykande varm musselgryta eller som fransmännen själva säger, Moule Mariniere. Det andra vinet är en klassisk Amarone från Romeo och Julias Veneto som kan få vilken viltgryta som helst att sjunga, säger Carl Jan.

Dryck 1: Vitt vin på 75 cl flaska 2013 La Gascogne par Alain Brumont nummer 2882 på Systembolaget

Veckans vita vin kommer från sydvästra Frankrike och är gjord på druvorna gros manseng och sauvignon blanc. Bakom vinet står kultvinmakaren Alain Brumont som är mest känd för sina viner från egendomen Château Montus i Madiran. Med sin krispiga syra och härligt inbjudande frukt är detta ett vin som är fantastiskt till såväl mussel- som fiskgrytor.

Doft: Ren ungdomlig och aromatiskt fruktig doft med krossade krusbär, nyplockade nässlor och citrus.

Munhåleupplevelse: Torr med krispig fruktsyra och med en väldigt aromatisk smak med mängder av päron, krusbär, citron och ett lite örtigt avslut.

Alkohol: 12%

Pris: 85 kr för 75 cl flaska

Dryck 2: Rött vin på 75 cl flaska 2010 Masi Amarone Costasera nummer 2345 på Systembolaget

Veckans andra vin kommer från området Veneto i nordöstra Italien och är en klassisk Amarone gjord på de för stilen och ursprunget klassiska druvorna corvina, rondinella och molinara. Efter skörd får druvorna torka på halmbäddar fram till januari innan de slutligen pressas och vinifieras. Denna Amarone är otroligt god till vilt men passar även utmärkt att servera till lagrade hårdostar.

Doft: Stor nästan sötfruktig, kryddig och fruktig doft med ekfat följt av mörka körsbär, plommon, choklad och salvia.

Munhåleupplevelse: Mängder av frukt och kryddor med härlig syra och fullpackad med mörka körsbär, torkade plommon, russin och choklad.

Alkohol: 15%

Pris: 285 kr för 75 cl

Årets Beaujolis Nouveau

Beaujolais Nouveau Jean Foillard (nr 99243) 129 kronor
Beaujolais Nouveau Pierre Ferraud et Fils (nr 5481) 79 kronor

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är tionde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".