Carl Johan De Geer och Lasse Bengtsson.  Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 3
Carl Johan De Geer och Lasse Bengtsson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Carl Johan De Geer. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 3
Carl Johan De Geer. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Carl Johan De Geer betraktar ett konstverk. Foto: Lars Pehrson/TT
3 av 3
Bilden är från 2013 och utställningen "Vi hade fel". Foto: Lars Pehrson/TT
Dagens gäst

Carl Johan De Geers liv blir film

"Gör bara sånt som inte är gjort"
21 min

Konstnär, författare, filmskapare, musiker, designer, scenograf, skådespelare, fotograf och kulturjournalist. Det är sannerligen en bedrift att lyckas i så många genrer. Carl Johan De Geer har gjort det och hur det gått till får du höra i dagens program. 

Lyssna på Lasses intervju med Carl Johan De Geer. 

Carl Johan De Geer är född i Kanada. Hans farfars farfar var statsminister. Hans mormor var nazist. Hans pappa var diplomat - och frånvarande. Hans mamma diplomatfru och deprimerad. Han växte upp i de fina salongerna men har försökt ta sig ur överklassen och vara outsider och bohem. Han arbetar hela tiden och tycker inte om att vara ledig. Han är en av Sveriges mest kända konstnärer sedan 50 år. Snart har filmen om honom biopremiär. 

– Jag var väldigt medveten om att jag blev filmad. Alla tillfällen då jag var medveten om filmningen är bortklippta. Filmen är gjord på alla stunder som jag glömde bort att jag blev filmad. Genialiskt.  

Alla försök att briljera föll platt?

– Ja, haha...De föll platt! Tänk att man är konstnär och vill visa att man är duktig. Man målar frejdigt en stor tavla med stora penslar men det hon har med är när jag suckar och dricker en kopp kaffe efteråt. Tavlan syns inte, säger Carl Johan De Geer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".