Annelie Pompe när hon slog världsrekord 2010. Foto: Sebastian Näslund/TT
Annelie Pompe när hon slog världsrekord 2010. Foto: Sebastian Näslund/TT

Dykaren Annelie Pompe: "Plötsligt blev allt svart"

"Kände något i lungorna"
6:16 min

När vi pratade med multiäventyraren Annelie Pompe förra gången hade hon slagit två svenska rekord i fridykning. Hennes nya mål var att slå världsrekordet på 101 meter utan vikter. Och det blev dramatiskt.

För en månad sedan pratade vi med multiäventyraren Annelie Pompe. Utan tuber hade hon lyckats ta sig ner till 90 meter under havsytan i klassen "konstant vikt", och 72 meter i grenen "fridyk utan fenor". Det var två två nya svenska rekord.

Nästa utmaning var att slå världsrekordet på 101 meter utan vikter. Vägen ner till 102 meter gick bra. Det var vägen upp som inte gick som det var tänkt.

– Jag såg min säkerhetsdykare och visste att jag var 30 meter från ytan. Jag fortsatte uppåt och sedan blev allt svart. Då hade jag svimmat under ytan, berättar Pompe.

I videon efter försöket kan hon se sig själv simma långsammare och långsammare och tappar ögonkontakten med säkerhetsdykaren.

Försöket misslyckades alltså, men Annelie Pompe tänker ge sig på världrekordet igen. Men nu får hon ta det lugnt och hålla sig borta från träning ett tag.

– Mina lungor fick sig en smäll. Så nu får jag inte dyka på några veckor, säger Annelie Pompe.

Klicka på pilen för att höra hela inslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".