Pär Johansson, Mats Melin och Lasse Bengtsson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Pär Johansson, Mats Melin berättar för Lasse Bengtsson om drömmar och planer. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Mats Melin. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Mats Melin har planer på utlandet. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Dagens gäst

Mats Melin vill ut i världen med Glada Hudik-teaterns framgång

"Jag vill spela in film med Bruce Willis!"
18 min

Sedan starten för 18 år sedan har Glada Hudikteatern blivit ett begrepp för svenska folket. Deras föreställningar har setts av hundratusentals människor. Det finns planer att föra ut detta till andra länder. 

Lyssna på Pär Johansson, grundaren av Glada Hudik-teatern och Mats Melin, också känd som Ica-Jerry när de intervjuas av Lasse. 

Under hela året har de turnerat med föreställningen Trollkarlen från Oz och spelat på många ställen i landet. Nu är det final. De sista föreställningarna spelas i Stockholm.

– Det känns skönt att vi har fått så bra respons, säger de båda.

– Jag har spelat min drömroll. Jag spelar hunden Toto. Han är hård ibland, säger Mats. Min dröm är att spela med Bruce Willis i Hollywood. Jag gillar lite actionfilmer. 

– Hela vår verksamhet syftar ju till att man ska få göra det man är duktig på, säger Pär. Trollkarlen från Oz är på vårat vis. När barnen fick se Mats komma in på scenen så skrek de som om Rolling Stones kommit in på scenen. Om man backar tiden 30 år och tänker att det är en kille med Downs syndrom som hyllas. Då var det ju killen man jagade på skolgården. Men när det här händer så förstår man att det är på riktigt, säger Pär.  

Du har ju också blivit kritiserad för att du tjänar mycket mer pengar än skådespelarna..

– Jag tjänar pengar när jag är ute och föreläser och det skäms jag inte för. När det gäller skådespelarlönerna så har vi ett system som reglerar detta. Om de tjänar över 42.800 kronor blir de delvis av med sin pension och ska ut på den öppna arbetsmarknaden och det kan jag inte göra mot dem, säger Pär. Vi har också försökt bli medlemmar i teaterförbundet men det fick vi inte. 

– Jag är himla nöjd med det jag tjänar, säger Mats. Jag brukar köpa en del grejer, lite kläder och lite annat, säger Mats. 

Andra länder är mycket intresserade över hur man kan arbeta med utvecklingsstörda människor och det finns planer på att föra ut modellen till andra länder. Portugal, USA och Indien är länder som visat intresse. 

– Vi vill exportera människovärde, säger Pär Johansson.  

Läs mer om Glada Hudikteatern på deras webbsida 

Deras egen beskrivning av teatern:

Vårt uppdrag är att förändra hela världens sätt att tänka, se och förhålla sig till utvecklingsstörda!

Glada Hudik-teatern är en kommunal verksamhet enligt LSS (lag om stöd och service) som består av en teatergrupp med utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare. Målet med vår verksamhet är att alla ska få göra det man är bra på och att skapa en utvecklande och meningsfull verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Vi ställer krav och ger människor förutsättningar för att lyckas. Teatern möjliggör möten som inte skulle ha skett i vanliga fall, vilket gör att rädslor och fördomar övergår till förståelse och vänskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".