Jonnie Roupé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Jonnie Roupés dotter drabbades. Det var tufft för hela familjen. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Barncancervården kritiseras - Jonnie Roupés 5-åriga dotter drabbades

"Man ska ändå lägga sitt barns liv som är skört i deras händer"
7:26 min

Nu slår sjukvårdsanställda larm om vården för barn som drabbats av cancer har blivit sämre. I Sverige finns det 6 barncancercenter - men platserna på de här mottagningarna är för få. Jonnie Roupés 5-åriga dotter drabbades och han berättar i P4 Extra om hur de behandlades. 

Lyssna på Jonnie Roupés berättelse och överläkare Stefan Söderhäll som bekräftar att det under de senaste åren blivit sämre. Lasse intervjuar. 

I Sverige drabbas varje år 300 barn av cancer. Nu slår sjukvårdsanställda larm om att de här barnens vård blivit sämre. Bristen på vårdplatser leder till att familjer slussas mellan olika sjukhus i landet, och att barnen ibland måste läggas in på avdelningar där personalen inte har kompetens att behandla cancersjuka barn.

– Vi är egentligen inskrivna i Stockholm på mottagningen som heter Q84 där - det är barncancermottagningen. Men två gången blev vi skickade till Uppsala istället, och en gång till Linköping. Och det var under två av de allra jobbigaste behandlingarna, när Lilly var som sjukast. Sedan har det också varit så att Lilly har lagts in på akutmottagningen på Astrid Lindgrens sjukhus istället för den vanliga mottagningen. Då märker man direkt att de som jobbar där är helt oförberedda på hur de ska jobba, berättar Jonnie. 

Tror du att Lilly fick sämre vård på grund av det här?


– Ja det fick hon. Flera gånger när Lilly haft oss att tacka för att hon överlevt. Att hon har två föräldrar som orkar kämpa. 

Stefan Söderhäll, överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm bekräftar att det blivit sämre:

– Senaste åren har det varit problem med sköterske-situationen och man har inte kunnat hålla alla avdelningar öppna. Då har vi skickat dem till vårdavdelningar där vi vet att de kan tas omhand. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".