Monica Petersson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Dags att agera för pensionen. Monica Petersson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Maxa pensionen

Så gör du med pensionssparandet

"Om du sparar mer än 150 kronor i månaden ska du agera nu"
5:29 min

Miljontals svenskar runt om i landet pensionssparar. Men nu gäller det att vara uppmärksam om du inte vill bli dubbelbeskattad. Från och med 1 januari 2015 kommer nya regler.

Lyssna och läs Monica Peterssons bästa råd om pensionssparande. Lasse intervjuar henne. 

– Avdragsrätten försvinner för privat pensionssparande. Hittills har man kunnat dra av 1000 kronor i månaden, dvs 12000 kronor totalt per år i sin deklaration, men efter årsskiftet sänks avdragsrätten till 1800 kronor per år vilket motsvarar 150 kronor i månaden. Det betyder att man inte bör spara mer än så på sitt pensionssparande.

Vad händer om man ändå gör det?

– Då blir man dubbelbeskattad. Man får dels betala skatt när man sätter in pengarna och dels senare när man tar ut dem, säger Monica Petersson.

Om man ändå vill spara till pensionen – vilka alternativ finns det?

– Det finns många alternativ. Ett varierande sparande är bra. Kanske att spara i fonder och kombinera det med att amortera bort boendet.

--  Det finns två alternativ när det gäller att spara i fonder idag. Det finns något som heter ISK= Investeringssparkonto och Kapitalförsäkring.

I båda kan man spara i både aktier och fonder. När det gäller Kapitalförsäkringen. Här kan man teckna försäkringar mot exempelvis att man blir sjuk. Det kan bli dyrt med flera olika avgifter. Så kontrollera detta.  Men försäkringsmomenten kan vara bra för vissa.

ISK är en ny sparform från årsskiftet 2011-12. Man öppnar ett konto hos sin bank, köper och säljer utan att behöva redovisa detta. Det blir istället en schablonskatt. Sparformen är tänkt att underlätta för privatpersoner att spara.   

Hur viktigt är det med pensionssparande?

– Det handlar om cirka 5 procent vilket motsvarar omkring 800 kronor i månaden för de som har pension idag. Det viktigaste är den allmänna pensionen och tjänstepensionen.

Är löneväxling lönsamt?

– Då avstår man en del av lönen idag för att få den senare, men detta är endast lönsamt för de som tjänar mer än 38000 i månaden. Man sänker bland annat sjukpenning med mera. Det är endast för de med högre inkomster.

När ska man börja pensionsspara?

Som ung är det bra att först klara av din vardagsekonomi, spara till bostad men efter det kan man börja fundera på pensionen. Gå in på minpension.se och gör en prognos. I 30-årsålder kan det vara dags att kolla upp pensionen, säger Monica Petersson.  

p4extra@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".