Björn Ferry och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 4
Björn Ferry gäst hos Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Björn Ferrys bok. Foto: Forum bokförlag
2 av 4
Björn Ferrys bok Ferrytales kommer ut idag. Foto: Forum bokförlag
Björn Ferry här vid världscuptävlingarna i skidskytte i Östersund 2013. Foto: Pontus Lundahl/TT
3 av 4
Björn Ferry här vid världscuptävlingarna i skidskytte i Östersund 2013. Foto: Pontus Lundahl/TT
Björn Ferry. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
4 av 4
Björn Ferry. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Dagens gäst

Björn Ferry rakt på sak i sin bok

"Jag förstod aldrig sprängkraften i det här"
20 min

Björn Ferry har gjort sig känd som Sveriges mest framgångsrika manliga skidskytt genom tiderna och för sin ibland brutala rakhet. Nu har den där rakheten satts på pränt i en dagboksbiografi och skapat rubriker redan innan den landade på bokdiskarna. 

Hör Lottas intervju med Björn Ferry vars bok kommer ut just idag. 

Dagboksbiografin "Ferry tales - Inte så förbannat tillrättalagt" är en uppriktig bok om tankar som har uppkommit i Björns huvud. 

– Jag har uppnått mina mål, säger Björn. Han berättar också att OS-guldmedaljen var större än att få sin son eller att ha träffat Heidi. Han förstod att det då skulle kunna uppfattas negativt.   

– Om jag har sonen Dante i ena handen och medaljen i den andra så slänger jag metallbiten direkt nu, men jag hade satsat så mycket, ända sedan jag var liten. Jag har lagt så mycket prestige i det.

Han berättar för Lotta om hur han tänkte när han skrev om onani och hur lite han visste om sex när han träffade sin Heidi, om mobbning inom damlandslaget och om hans tankar kring sitt föräldraskap och att inte längre vara mittpunkten.  

När hans son eller Heidi blev förkyld flyttade Björn tillfälligt ut. Så är det i elitidrottens värld. 

– En del säger att nu kan du ta igen tid, säger Björn, men det kan man inte. Det som är förlorat är förlorat. Sen är barnen stora och man kan inte kompensera det med julklappar eller dyra resor en gång per år. Det som är att vara där är att vara där, men nu kan jag vara hemmapappa.

  

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".