Glögg. Foto: Claudio Bresciani/TT
Glögg i vintermörkret. Foto: Claudio Bresciani/TT
Carl Jan Granqvist vintips vecka 48

Glögg och julöl till stundande 1:a advent

Carl Jan ger sina tips inför julen.
2:47 min

Det har blivit dags att utse årets bästa glögg och julöl. Första advent är bara några dagar bort och doften av saffran och nygräddade pepparkakor ligger inte långt borta. Årets glögg blir för Carl Jan Granqvist är en ekologisk sådan med historisk anknytning, årets julöl är en återkommande bryggd från mästaren i Dalarna.

Lyssna På Lotta och Carl Jan Granqvist när de pratar juldrycker.

Dryck 1: Starkvins glögg på 75 cl flaska Tégner & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg nummer 96002 på Systembolaget

Årets glögg tycker jag att Galatea står för med sin Tegnér & Son Wilckens Fat. Glöggen är gjord till minne av vinhandlaren Esaias Adolf Tegnérs första kompanjon, Wilcken. Han var med och startade verksamheten på 1880-talet och fick sedan en glöggblandning uppkallad efter sig. Denna har nu återskapats. Denna glögg är gjord på ekologiska druvor och blir med sin generösa smak och klassiskt kryddiga doft en perfekt följeslagare på kommande glöggbjudningar. Prova till hårt bakade pepparkakor och en mogen stilton, fantastisk kombination!

Doft: Julig, kryddig doft fylld av kanel, mörka körsbär, pomerans och kardemumma.

Munhåleupplevelse: Söt utan att bli sliskig och kryddig smak med härliga toner av kanel, russin, kardemumma och pomerans

Alkohol: 14,5%

Pris: 79 kr

Dryck 2: Starköl på 50 cl flaska Oppigårds Winter Ale nummer 11320 på Systembolaget

Årets bästa julöl kommer i mitt tycke från Oppigårds bryggeri i Dalarna, de har även i år bryggt sin Winter Ale som är komponerad av inte mindre än olika 5 maltsorter. Detta har tillsammans med en genrerös dos humle gett ett mörkt balanserat öl som passar utmärkt till den lite fetare julmaten.

Doft: Inbjudande doft med mängder av torkad frukt, rågbröd, kaffe och honung.

Munhåleupplevelse: Balanserad smak med härligt markerad beska följt av torkad frukt, rostat rågbröd och ett sötsyrligt citrusavslut.

Alkohol: 5,3 %

Pris: 27,50 kr för 50 cl

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är tionde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".