Musli med yoghurt och honung i plastmuggar på sten
Musli är gott tillsammans med Yoghurt och honung. Foto: Leif R Jansson /SCANPIX
Zazzis matklassiker

Gör om din frukostmüsli till knaprig granola

"Granola är lite mer crunchy"
7:16 min

Ett av våra vanligaste tillbehör på filen, yoghurten eller mjölken är ju müslin. Och det finns flera sätt att tillaga denna frukostklassiker. Ett sätt om du vill göra din müsli extra knaprig och söt är att hälla i honung eller lönnsirap och sedan rosta den i ugnen.

Müslin kommer från början från Schweiz, därav det tyska y:et. Det var läkaren Maximilian Bircher-Benner, en av de första förespråkarna för raw food, som lanserade de nyttiga flingorna på sanatoriet i Zürichberg år 1900.

I slutet av 1800-talet var det i Europa populärt att äta mycket kött och vitt bröd. Men i motsats till dåtidens dieter rekommenderade Maximilian Bircher-Benner istället sina patienter att äta en balanserad diet av råa grönsaker och frukt, idéer som idag förts vidare till dagens raw food-trend.

Recept Granola

12-14 portioner

  • 6-7 dl havregryn
  • 1 dl mandelspån
  • 0,5 dl hasselnötskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl linfrön
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 dl hackade torkade fikon
  • 1 msk syltad ingefära i bit
  • 1 torkad ananas ring
  • 1 dl vatten
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 msk sesamolja (valfritt)

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör samman havregryn, mandelspån,  nötter, pumpa, linfrön, salt och kardemumma.

Rör ihop 1 dl vatten med 2 msk lönnsirap och ev. 1 msk sesamolja och häll över granolan och blanda ihop.

Bred ut granolan på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå i ugnen 45-55 minuter, rör om med jämna mellanrum.

Skär resten av ingredienserna i små bitar och rör samman med grynen precis när det kommit ut från ugnen. Låt svalna och förvara i lufttäta torra burkar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".