Gladys del Pilar. Foto: Claudio Bresciani/TT
Gladys del Pilar. Foto: Claudio Bresciani/TT
Dagens gäst

Gladys del Pilar blev slagen och inlåst i mörka rum

"Jag är fruktansvärt mörkrädd"
23 min

Dagens gäst gillar verkligen att laga mat, och ger gärna julbordets klassiker en kryddig twist. Mest känd är hon för sin musik och som en i trion Afro-Dite vann hon Melodifesitvalen 2002. Men under hennes första levnadsår på barnhem i Equador blev hon misshandlad och inlåst i mörka rum, något som påverkat vem hon är idag.

I år firar hon 25 år som artist med en julshow som framförs på Trädgårn i Göteborg som pågår till och med 19:e december. Gladys del pilar är en artist som gjort allt från disco, gospel till soul genom åren. Mest känd är hon för när gruppen Afro-Dite vann melodifestivalen med låten ”Never Let it Go” som de vann melodifestivalen med i Sverige 2002. Och det var en händelserik tid för Gladys del Pilar. När gruppen framförde låten i Umeå bröt hon två revben. Gruppens lättklädda framförande gav också upphov till att ordet "nakenchock" skrevs in i Svenska Akademins ordlista.

– Det är det största som jag varit med om. Men det var slitsamt, inte minst att vara borta från mina barn. Jag var med, men själen var inte riktigt på plats. 

Hon föddes 1967 i Ecuador men kom som sjuåring till Sverige tillsammans med sin syster. De började tillsammans i kommunala musikskolan i Örebro och gick så småningom med i gruppen ”Big Deal”. När syrran hoppade av för att bli mamma fortsatte Gladys del Pilar bland annat med att jobba tillsammans med Denniz Pop. Singeln ”Made up my Mind” blev en stor hit 1991, vilket resulterade i att hon turnerade runtomkring i Europa tillsammans med Dr. Alban, och hon har varit med i stora uppsättningar som ”Abba the True Story” på Berns, ”Fame” på China teatern och inte minst i ”Rock of Ages” senast på Rondo nu i våras. Lagom till 25-årsjubiléet har hon också gjort en musikvideo till låten "Gabriellas Sång" som handlar om hennes liv på olika barnhem i Equador de första sju åren av hennes liv. 

– Det var väldigt tufft. Nunnorna där var väldigt hårda mot oss barn och skötte man sig inte fick man stryk eller blev instängd i ett mörkt rum. 

Gladys del Pilar säger att barnhemstiden har lämnat spår, bland annat att hon än idag, 40 år senare är fruktansvärt mörkrädd, och inte kan gå ut med familjens rotweiller på kvällen utan att bli mörkrädd. På barnhemmet hade hon inte heller något namn, utan hon och hennes syster fick deras namn Gladys och Consuelo efter att de lyckats ta sig därifrån. En kvinna som hade vigt sitt liv åt barnhemsbarn kom till nunneklostret och lyckades övertala nunnorna att lämna ifrån sig flickorna. Kvinnan var i kontakt med ett adoptionscentrum i Örebro och eftersom det var väldigt akut så fick de komma till Sverige, hem till deras nuvarande mamma.

– Det var en väldigt stark upplevelse att få komma till Sverige och bli reparerade i själen av denna ängel, som är våran mamma. 

Klicka på pilen för att höra hela inslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".