Graderingsevent i Landala med capoeiraklubben Capoeira volta ao mundo.
1 av 4
Graderingsevent i Landala med Göteborgsklubben Capoeira volta ao mundo. Foto: Elias Fryk
Capoeirautövare i Salvador, Brasilien. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo
2 av 4
Capoeirautövare i Salvador, Brasilien. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo
Applådernade människor på capoeiraevent. Man i luften mitt i en spark.
3 av 4
Martin Blad i en luftfärd på ett capoeiraevent. Foto: Peter Aldby
Martin Blad med deltagare från klubben Capoeira Volta ao mundo.
4 av 4
Martin Blad är Sveriges första professor i Capoeira. Foto: Elias Fryk

Capoeira blir världsarv

"Det är något som hyllas över hela capoeiravärlden"
9:32 min

Capoeira, den brasilianska fusionen mellan dans och kampsport har blivit ett världsarv. Det har FN:s kulturorgan UNESCO beslutat. I dagens P4 Extra pratar vi med Capoeirastjärnan Martin Blad om kampsportsdansen och varför capoeira har blivit allt mer populärt.

Capoeira ska historiskt ha uppstått bland de slavar som Portugal förde till Brasilien under 1500-talet, ett land som tidigt koloniserades av Portugal. Kampsporten utvecklades bland de afrikanska slavarna i det nya landet som en form av självförsvar. Men då portugiserna förbjöd kampsporten maskerades den istället som en form av dans.  

– Att förklä det som en dans var ett sätt för slavarna att kunna praktisera capoeira. Och det var inte bara för att orka med det fysiskt ansträngande arbetet på fälten, utan också för att klara av den inre kampen att orka med vardagen, säger Martin Blad.

Capoeira har vuxit i popularitet och utövas idag i omkring 150 länder, bland annat Sverige. Med på listan över de kulturyttringar som UNESCO nu gett världsarvsstatus är också bland annat japansk rispapperskonst och bulgariskt mattvävande. I UNESCOS motivering skriver de att capoeiran förenar samhälllen och individer och främjar integration.

– Tidigare ansågs det smutsigt att hålla på med capoeira eftersom det kom från slaveriet och det var den svarta mannen som utövade det. Att det nu får världsarvsstatus är något som hyllas i hela capoeiravärlden. 

Klicka på pilen för att höra hela inslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".