Lena Sundström
1 av 2
Lena Sundström
Lena Sundström
2 av 2
Lena Sundström när hon nominerades till Augustpriset för årets fackbok för "Spår" 2013. Foto: Vilhelm Stokstad /TT
Dagens gäst

Lena Sundström fortsätter kampen mot främlingsfientlighet

"Man måste vara tråkig ibland för att vara rocknroll i slutet"
24 min

Hon är författaren och journalisten som har nästan 57.000 följare på Twitter men som skaffade Facebook för bara 2 månader sen. Hon har blivit hotad till livet men sökte upp de som hotade henne och gjorde tv-dokumentär av det. Hon och hennes make Bo Sundström som spelar i Bo Kaspers Orkester gick häromåret igenom en av de värsta kriserna hon varit med om. Dagens Gäst i P4 Extra är Lena Sundström.

I november fick hon det prestigefyllda priset Torgny Segerstedts frihetspenna med motiveringen att hon ljussätter myndighetsövergrepp, främlingsfientlighet och dubbelmoral.

– Det betyder otroligt mycket för mig. Ibland framställs antirasism som ett slags moraliskt förmaningstal till andra, men jag tror snarare det handlar om att hålla koll på sig själv, säger Lena Sundström.

Och hon säger att det idag har blivit mycket mer kontroversiellt att vara antirasist, inte minst sen Sverigedemokraterna kom in i riksdagen.

– Idag kan man höra "Oj, du tar ställning mot rasism". Men för inte så länge sen var det en självklarhet att säga att man är antirasist. 

Hon föddes i Seoul i Sydkorea men adopterades när hon var sex månader till Sverige. Hon lever idag tillsammans med hennes man Bo Sundström, sångare i Bo Kaspers Orkester och tillsammans har de två barn. Hennes senaste bok "Spår" från 2013 blev augustnominerad, en bok som handlar om bortförandet av två män från Bromma Flygplats till Egypten där de torterades av president Mubaraks säkerhetstjänst. Och även om hon säger att hon blir väldigt slutkörd efter bokprojekten så gör priserna och vetskapen att det finns läsare att hon trots allt känner att det är värt det.

– Det är lite som en ensamseglats. och när man kommer i land så känner man att "Det här ska jag aldrig göra igen". Men sen hinner man knappt sätta ner fötterna innan man ger sig in i ett nytt projekt. 

Klicka på pilen för att höra hela inslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".