Foto: Jessica Gow / TT
1 av 2
Svenska stafettlaget i OSFoto: Jessica Gow / TT
stafettlaget. Erik Mårtensson/TT
2 av 2
Bragdguldet till damernas stafettlag. Erik Mårtensson / TT

Årets bragdmedalj: Damernas stafettlag!

"Allt stämde den dagen"
9:03 min

Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla var kvartetten som med sitt sensationella OS-guld i skidstafetten över 4x5 kilometer fick Bragdguldet 

- Det var häftigt att få höra motiveringen en gång till. Det är riktigt härligt att tänka tillbaka! 

Damstafettlaget tilldelas bragdguldet med följande motivering från bragdnämnden: "För sensationellt olympiskt guld, vunnet genom laganda och starka individuella prestationer, krönt av en magisk spurt".

– Jag är jätteglad att vi fick det tillsammans, säger Charlotte Kalla. Jag är också stolt över de två individuella medaljerna som jag fick. Det bär jag med mig. 

– Jag är stolt över att få tillhöra den skara som fått Bragdmedaljen. Jag har varit aktuell två gånger tidigare och suttit med hjärtat i halsgropen men nu var det tredje gången gillt! säger Charlotte Kalla till Lasse Bengtsson. 

Ida Ingemarsdotter körde startsträckan:

– Jag kände att jag fick en bra start och sen fick jag se Emma sticka iväg med världens fart! 

Emma Wikén: 

– Ja, det är jätteroligt och det är en stor ära. Det var många andra idrottsprestationer...Jag kände att jag hade formen. Det var många saker som stämde. Ett sånt här pris är motivera:nde. 

Anna Haag:

– Jag har nog ännu inte förstått det här! Delad glädje är dubbel glädje - så är det verkligen.

– Hur ska vi fira? undrar Charlotte när hon blir hopkopplad i P4 Extra med Anna Haag som befinner sig på olika platser - Vi kanske kan fira i Lillehammar! Med glögg och pepparkakor...

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".