Stefan Löfven och Lasse Bengtsson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Stefan Löfven intervjuas av Lasse Bengtsson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Stefan Löfven. Foto:Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Stefan Löfven talar ut om regeringskrisen. Foto:Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Direkt i P4 Extra idag

Stefan Löfven:"Det är ett allvarligt läge för landet"

"Jag ser att vi röstar om vilket Sverige vi vill ha"
12 min

Statsminister Stefan Löfven säger att extravalet i vår kommer att handla om vilket Sverige vi vill ha, om den svenska modellen med individuellt ansvar men även där man hjälper varandra. Sverigedemokraterna har sagt att de vill se en omröstning om invandring. 

Lyssna på Stefan Löfven som intervjuas i P4 Extra av Lasse Bengtsson. 

– Det är ett allvarligt läge för landet, säger Löfven. Vi har en helt ny politisk karta. Vi fattade rätt beslut men visst hade vi önskat att det inte varit så. 

– Jag vägrar accepterar att de fyra borgerliga partierna helt plötsligt säger att man inte accepterar det större blocket och att man kan tänka sig att regera med Sverigedemokraterna, vilket man tidigare sa att man inte kunde, men också att Sverigedemokraterna med sina 13 procent ska få diktera svensk politik. 

Känner du att du befinner dig i en historisk situation? 

– Ja, självklart. Det är en historisk händelse, men när man vridit och vänt på detta så känner jag mig trygg i beslutet. 

Socialdemokratiska partistyrelsen samlades igår och under lunchen har Löfven haft möte med försteombudsmännen. De ser alla allvaret men är redo, säger Löfven. Att avgå eller extraval var de enda två alternativ som fanns enligt Löfven. 

– De fyra borgerliga säger nu att vi kan tänka oss att regera med stöd av Sverigedemokraterna och Sverigedemokraterna säger att de ska fälla varje regering som inte gör som de säger, ja, då måste vi gå tillbaka till väljarna.   

Är det något som du skulle ha gjort annorlunda? 

– Efter valet tog jag kontakt med de fyra borgerliga partiledarna men det fanns ingen vilja till samarbete. Samtidigt ställde de krav på att; Du måste presentera en budget som kan tas igenom riksdagen och eftersom de inte ville förhandla blev det naturligt för oss att vända sig till vänsterpartiet. Jag anser att jag har gjort vad jag kunnat, säger Löfven. 

Situationen skapar ju vissa problem, till exempel visade det sig i dag att Pensionsmyndigheten inte vet vad som gäller för nivåer för det avdragsgilla pensionssparandet, eftersom ni och alliansen haft olika förslag. Får man dra av 150 eller 1000 kronor i månaden för pensionssparande?

– Nu måste det diskuteras. Ramarna är tagna men delar ska behandlas i riksdagen. Det är säkert så att vissa frågor måste beredas vidare. Jag kan inte ge detaljerade svar. 

Tomas Ramberg, vår inrikespolitiske kommentator skickade med en fråga från vår första timme; Ni går till val med en gemensam valplattform med Miljöpartiet. Är det en plattform för ett år, eller för hela mandatperioden på tre år?

– Plattformen är på hela tiden. Vi har ju lagt en budget, med ungdomssatsning, pensionärerna ska få sänkt skatt och sjukvården och sen måste vi lägga till frågor, inte minst om hur landet ska regeras, säger Löfven. 

Sverigedemokraterna har ju sagt att de gärna ser extravalet som en folkomröstning om invandring men Löfven pekar på att Sverigedemokraterna tagit bort skattesänkningen till pensionärerna, att de tog bort A-kassehöjningen. Löfven ser extravalet som en folkomröstning av den svenska modellen:

– Vilket Sverige ska vi ha? Jag ser en omröstning där vi tar hand om varandra och både tar individuellt ansvar men även kan få stöd och där vi hjälper varandra att ge ungdomar jobb och så vidare. 

Men invandringen är ju en viktig fråga.

– Vi ska prata om vad det handlar om. Sverigedemokraterna pratar om invandring men det här handlar om två budgetförslag, om jobb, utbildning, skola, lärarlöner och det sa SD nej till. Det finns ingen garanti för hur väljarna röstar nästa gång men vi är beredd att ta hand om det valresultatet. 

– Om ingen får egen majoritet då måste vi samarbeta, säger Stefan Löfven. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".