Anna Kinberg Batra. Foto: Bertil Ericson/TT
Anna Kinberg Batra. Foto: Bertil Ericson/TT

Moderaternas nästa ledare: Anna Kinberg Batra

"Jag får resa runt och visa att jag förtjänar förtroende"
4:42 min

För en liten stund sedan offentliggjorde moderaternas valberedning att Anna Kinberg Batra blir ny partiledare. Formellt väljs hon på partiets extrastämma 10 januari. Hon blir den första kvinnan att leda Sveriges idag näst största parti.

Lyssna på Lasse intervju med Anna Kinberg Batra. 

– Jag är 44 år, bor med man och barn i Nacka, har varit ordförande för Riksdagens finansutskott och för EU-nämnden, jobbat på kommunal nivå i Europaparlamentet och de senaste åren varit gruppledare för Moderaterna i Riksdagen, säger Anna Kinberg Batra.

Tvekade du någon gång att ta uppdraget?

– Man måste ju tänka igenom det ordentligt men jag känner mig rustad. 

Politik är ju en fråga om förtroende - tror du att det finns risk för att det du är mest känd för hittills, ditt uttalande om att stockholmare är smartare än lantisar, fortfarande ligger dig i fatet?

– Det var det absolut dummaste jag har sagt, för det är fel och ger fel bild av Sverige så nu får jag resa runt i landet, lyssna och visa att jag förtjänar förtroende, säger Anna Kinberg Batra.

Om Anna Kinberg Batra väljs på extrastämman den 10 januari så siktar hon fram emot 2018. Ordning och reda i ekonomi är partiets viktigaste fråga, jobben och integration hör dit, säger hon. 

– Om inte Sverige kan växa då kan man inte fixa skolan eller ta hand om varandra. 

Så det blir ingen egen agenda om invandring? 

– Vi ska vara bäst på ekonomi och att alla får plats. Jag är stolt över att Sverige tar och kan ta ansvar när det gäller flyktingmottagandet och det borde fler länder göra, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".