Julbord. Foto: Jurek Holzer/TT
Carl Jans jultips. Foto: Jurek Holzer/TT
Carl Jan Granqvist vintips vecka 50

Vin till julskinkan och kluckande klappar

"En ren doft med skogshallon och blåbär"
4:56 min

Julen närmar sig med stormsteg och på söndag är det redan tredje advent. Carl Jan Granqvist har denna vecka valt ut två viner där det ena är en fantastisk följeslagare till julskinkan och det andra är ett julklappstips som garanterat kommer glädja den vinintresserade. 

Lyssna på Lotta och Carl Jan när de pratar vintips inför julen, ca 14.40. 

Först ut har vi en Beaujolais från 2012 som med sin charm och örtighet kommer att göra succé till julskinkan därefter har vi en röd Châteauneuf du Pape från producenten bakom kultegendomen Château de Beaucastel.

Dryck 1: Rött vin på 75 cl flaska 2012 Morgon Georges Duboeuf nummer 5106 på Systembolaget

Georges Duboeuf som är producenten bakom detta vin tillhör de som satt området Beaujolais på kartan och de producerar vin från de flesta av Beaujolais byarna. Detta vin kommer från byn Morgon vilket är den kändaste av de 10 klassificerade Cru-byarna i Beaujolais. Druvan bakom vinet är gamay och den har här efter skörd pressats och vinifierats innan vinet sedan lagrats på rostfria ståltankar. Servera detta vin något svalt, cirka 12 grader till den svalnande, nygriljerade julskinkan. Ett perfekt vin för uppesittarkvällen och rimstugan.

Doft: Härligt bärig, ren doft med skogshallon och blåbär följt av lakrits och örter.

Munhåleupplevelse: Elegant och fruktigt med saliverande fruktsyra och massor av hallon och blåbär följt av en angenäm örtighet.

Alkohol: 13%

Pris: 89 kr

Dryck 2: rött vin på 75 cl flaska Les Sinards Châteauneuf-du-Pape nummer 75207 i Systembolagets beställningssortiment

Veckans andra vin och tillika årets julklappstips kommer från anrika Châteauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen. Bakom vinet står familjen Perrin och druvorna till Les Sinards kommer från de yngre vinstockarna på egendomen Château de Beaucastel samt från en liten vingård uppe vid ruinen av påvens gamla ”semesterhem” i byn Châteauneuf-du-Pape. Vinet är gjord på de för området typiska druvorna grenache, mourvedre och syrah. Efter manuell skörd och noggrann selektering pressas druvorna och får sedan jäsa på cementtankar innan vinet sedan lagras i 12 månader på stora ekfat, i Frankrike kallade Foudres. Det här är ett vin som är väldigt gott redan idag men som kommer att utvecklas med lagring de närmsta 10 åren.

Doft: Stor, Intensiv doft med mängder av mörka och röda bär följt av kryddor och läder.

Munhåleupplevelse: Fylligt och koncentrerat med färska körsbär och björnbär samt kryddor i form av peppar och örter. Otrolig längd och finess.

Alkohol: 14,5%

Pris: 299 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är tionde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".