1 av 2
Linn är en av de många kvinnor som blivit registrerade i kvinnoregistret. Foto: Bo Göran Bodin / Sveriges Radio
2 av 2
Linn är en av de många kvinnor som blivit registrerade i kvinnoregistret. Foto: Bo Göran Bodin / Sveriges Radio
#kvinnoregistret

Linn hamnade i polisens hemliga kvinnoregister

"Det är fel och de vet om det"
4:05 min

När Linn anmälde att hon misshandlats var det hon som hamnade i polisens register, inte misshandlaren. I polisens hemliga register står att Linn är bipolär och blivit utsatt för en pedofil när hon var barn. Tusentals kvinnor har registrerats visar Ekots avslöjande.  

Lyssna på Lasses intervju i P4 Extra med Linn. 

– Det är klart att man är chockad! Det är tragiskt att de har så lite kunskaper. De borde se till gärningsmännen istället för oss, säger Linn. Det är inte försvarsbart.

Linn läser upp vad det står om henne i det hemliga registret: "Målsägande borderline samt bipolär. Ryggsäck med misshandel av föräldrar samt utsatt för pedofili i unga år. Paret träffades på Hultsfredsfestivalen 2005, bor ihop sedan 3 år. Gemensamma intressen musik, hundar och longboard. Målsägande har bra kontakt med den misstänktes föräldrar, är välfungerande enligt målsägande. Målsägande går på Liljeholmens öppenvårdsklinik." Det här har ju ingenting med detta att göra.

Vad känner du när du läser detta?

– Nu har jag fått landa lite. Jag har vetat om det ett tag men det är förjävligt. Det är fel och de vet om det.

Varför har de gjort det?

– De tänker att det är kvinnan som är problemet. Tanken är kanske god från början men de saknar kunskap och det är tragiskt. Att poliserna själva säger att det är för att skydda kvinnor har inte hjälp Linn i alla fall.

– Först ville de inte medge att det fanns ett register och sedan att de hade rätt att ha ett register. Det är inget som stämmer, säger Linn. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".