Izabella Scorupco. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 3
Izabella Scorupco. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Pierce Brosnan och Izabella Scorupco vid Galapremiären på James Bond filmen Golden Eye 1995. Foto: Rolf Höjer/TT
2 av 3
Pierce Brosnan och Izabella Scorupco vid Galapremiären på James Bond filmen Golden Eye 1995. Foto: Rolf Höjer/TT
Izabella Scorupco och Lasse Bengtsson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
3 av 3
Izabella Scorupco och Lasse Bengtsson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Dagens gäst

Bondbruden Izabella Scorupco slår sig på svensk komedi

"Jag brukar ta till det med mina barn, att jag varit Bond-brud"
17 min

På 80-talet slog hon igenom i ungdomsfilmen "Ingen kan älska som vi", på 90-talet var hon Bond-brud, och sen 00-talet är hon bosatt i Los Angeles, men drivs ibland av hemlängtan och hälsar då på i Sverige. Till exempel för att spela in en komedi. 

Lyssna på Lasses intervju med dagens gäst, skådespelaren Izabella Scorupco. 

Hur rolig är du? 

– För mig är komedi de flesta filmerna. Jag tittar mycket på komedier. Jag tittar också mycket på Saturday Night life. Sen tycker jag om filmer som Bridesmade, alla filmer med Kristen Wiig. Det är min absoluta favoritkomedienn. Sen är ju faktiskt Suzanne Reuter en av mina absoluta favoritskådespelare genom tiderna. Jag säger det till henne hela tiden, säger Izabella. Hon gör otroligt mycket med blickar! 

Det är ju debut för dig som komediskådespelare. Var det svårt? 

– Jag har spelat lite komedi i USA men inte en sån bärande roll. När jag läste manuset så blev jag ganska lugn för jag såg att det skulle bli situationskomik och replikerna är skrivna så att det skulle bli naturligt och väldigt roligt. 

Eftersom den här filmen innehåller en del scener av något intimare karaktär, kyssar t ex, hångel som det kallas idag, är det ju möjligt att det finns en och annan som undrar hur du och David Hellenius klarade den skivan?

– David var väl lite stressad över situationen och jag också kanske lite grann, men jag har varit utsatt för situationen lite mer tidigare, berättar Izabella. 

Izabella berättar att hon ofta längtar hem till Sverige men det är inte helt enkelt eftersom hennes man är amerikan och hennes barn är amerikaniserade. Hon talar svenska med sina barn men de skulle nog inte vilja flytta hit, än i alla fall.

Känner du dig fortfarande som Bondbrud?

– Jag tar till det med mina barn ibland, men det smäller inte högt. Det tycker inte att jag är coolare för det. Men jag blir fortfarande kontaktad av Bondseminarier och organisationer. Jag besöker dem inte för jag känner inte att jag behöver den uppmärksamheten men jag kan vara på en fest och stå i ett hörn så nämner någon att jag varit Bondbrud och då blir det ett jäkla ståhej.

Hur är det med Bredäng - har du varit där under den här resan? 

– Nej, det var länge sedan. Då höll jag på få en flaska i huvudet. Det är ju en annan typ av förort än när jag växte upp där. 

Hur ser framtiden ut?

– Jag hade ett starkt driv tidigare men nu är det inte så mycket press. Jag har aldrig haft någon karriärplanering. Jag har haft turen och varit på rätt ställe vid rätt tillfälle, berättar Izabella. Och sen är jag ju mamma. Det är tar 2-3 månader med inspelning eller mer och det är svårt att vara ifrån sina barn. 

 

  

  

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".