Martin Appel. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Martin Appel tipsar om hårda paket. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Expertens bästa tips

Teknikklapparna vi önskar oss

"Tänk dig för bara när du flyger din kamera över grannens hus"
5:48 min

Vad är grejen i år? Ja, det är åtminstone mycket nya tekniksaker som vi kommer att vilja ha i våra hårda paket den här julen. 

Lyssna på Lasses intervju med Martin Appel, redaktör på tidskriften Allt om PC och läs om de bästa tipsen här. 

– Det känns som att det är mer nytt än vanligt till denna jul. Vi på Allt om PC har utsett trådlösa högtalare till årets ”prylklapp”. De maskiner som finns idag har riktigt dåliga inbyggda högtalare men de trådlösa som finns på marknaden nu har riktigt bra ljud, säger Martin Appel.

Vilken nivå ska man satsa på?

– Det beror på hur stort det är där men ska lyssna på det men kring 1800 kronor – då får man en bra högtalare så det är ju en större investering, säger han.

HUI, Handels utredningsinstitut utsåg nyligen träningsarmbandet till årets julklapp och det är ju bra för att många rör på sig,emar Martin. – Det här är en avancerade träningsklocka. Den har inte bara tidtagning utan har även en stegräkare och pulsmätare. Tanken är att det här armbandet ska peppa dig att träna mer och effektivare.

Tror du på det?

– Ja, för en del. På armen kan man också ha ett armbandsur som kommunicerar trådlöst med din mobiltelefon. När du får ett sms, ett mejl eller en uppdatering på telefonen ser du det också på klockan. Tanken är ju att våra mobiltelefoner blir så mycket större, och att många har telefonen i jackfickan eller handväskan. Med en smartklocka missar du aldrig någonting.

Dessutom kan du se väderprognoser, påminnelser om möten och så vidare men jag har själv inte testat ett sådant så jag vet inte – antingen är det en fluga eller så är det självklart att vi alla kommer att ha en sådan om några år, säger Martin Appel.

På fotosidan finns actionkamera, det vill säga små kameror som man kan ha på hjälmen när man åker skidor exempelvis. Dessutom finns det drönarkameror, små helikoptrar som kan filma ovanifrån. Man bör dock inte flyga ovanför sin grannes hus. 

 Slutligen har Martin Appel ett bra tips till den som redan har en surfpaltta: 

– Surfplattor är svåra att skriva på men ett trådlöst tangentbord kan vara en bra klapp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".