Renskav med potatismos, ärtor, och lingonsylt. Foto: Leif R Jansson/TT
Renskav med potatismos, ärtor, och lingonsylt. Foto: Leif R Jansson/TT
Zazzis matklassiker

Renskav – som en svensk kebab

"
7:31 min

Till alla barn vill vi bara säga: Tomtens renar är säkra. Men i dagens matklassiker handlar det om renskav, något som kanske kan liknas vid en svensk sorts kebab.

Renskav 
4 personer

  • 4 enbär
  • 0,5 gullök
  • 1-2 tsk messmör alt en klick honung
  • 300 g renskav eller viltskav
  • 1 klick smör
  • 2 dl grädde
  • en skvätt mjölk
  • 1 tsk viltfond, koncentrerad
  • salt och peppar
  • några drag med svartpepparkvarnen

Gör gärna så här:

  1. Krossa enbär och hacka den gula löken. Låt löken och enbären svettas i smör i en panna och lägg i renskavet. Vänd om i några minuter och ge stekyta.
  2. Lägg i fond, messmör och grädde.  Låt sjuda tills det tjocknat, smaka av med salt och peppar.
  3. Har det blivit för tjockt vid servering, rör i en skvätt mjölk och värm på.
  4. Servera med gryn, pasta eller potatis och rårörda lingon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".