CNN-bild på Jürgen Todenhöfer. Foto: CNN
1 av 2
CNN-bild på Jürgen Todenhöfer. Foto: CNN
Johan Mathias Sommarström. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Johan Mathias Sommarström. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Han tillbringade tid hos terrorgruppen IS

"Han hänvisar här till att det kommer 50-100 nya rekryter varje dag"
5:43 min

Den tyske författaren Jürgen Todenhöfer tillbringade tio dagar med den fruktade terrorgruppen Islamiska Staten, IS, och har just återvänt. Han är enligt egen utsago den första västerländska journalist som som fått resa in i Islamiska statens självutnämnda territorium i Irak och Syrien.

Lyssna på Lasses intervju med Ekot Johan-Mathias Sommaström och titta på amerikanska TV-bolaget CNNs intervju med Jürgen Todenhöfer här. 

Todenhöfer är en 74-årig man som uppger att han gillar att höra båda sidor i en konflikt. Det är på detta sätt han också motiverat sitt arbete med att spendera tio dagar med IS i Syrien och Irak för att skildra den fruktade terrorgruppen inifrån.

– Han är kanske inte en av Tysklands mest kända journalister i ärlighetens namn. Men han har skrivit böcker och artiklar från olika konflikter runt om i världen. Har är också gammal CDU-politiker, i det kristdemokratiska partiet i Tyskland, konstaterar Johan-Mathias Sommarström, utrikesreporter på Ekot med lång erfarenhet av bevakning av Mellanöstern.

Vidare beskriver han Todenhöfer som en aktiv profil i den tyska fredsrörelsen, och även en kraftig USA-kritiker. Framför allt har tysken varit kritisk mot USA:s krig och attacker i Irak.

– På sätt och vis skulle man kunna säga att han är lite omstridd, han är i alla fall inte helt rumsren, säger Johan-Mathias Sommarström.

Finns det någon anledning att tvivla på Todenhöfers historia?

– Mycket av det som kommer ut från Irak och Syrien, och framför allt som har med IS att göra, bör man ta med en nypa salt. Nu har ju han kommit ut med både rörliga bilder och stillbilder, samt att vi har hans egen berättelse. Sedan är ju frågan vilken information han har fått, och vad IS valt att visa honom, säger Sommarström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".