Magdalena Ribbing och Lasse Bengtsson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Magdalena Ribbing och Lasse Bengtsson pratar julefrid. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Magdalena Ribbing tipsar om hur du får en fridfull jul

"Man kan tona ner det religiösa pyntet"
9:05 min

Julen står för dörren och många ser nog fram emot släktmiddagar och traditionsenliga firanden. Men vad händer när man firar jul i blandade familjer? Lugn, bara lugn. Här finns råden av Dagens Nyheters folkvettsexpert, Magdalena Ribbing. 

Lyssna på Lasses intervju med Magdalena Ribbing och läs hennes råd om hur man kan göra för att få frid i jul. 

– Det är så mycket måsten, säger Magdalena Ribbing. Hon berättar om en ung man som inte ville fira jul med sina föräldrar. Magdalena gav honom rådet; Stå ut denna enda dag per år eller säg till att du tar timeout för att han inte längre finner någon glädje med firandet längre.

Här är hennes råd i korthet:  

1. Låt inte barnen bestämma var de ska fira jul. Det är inte barnens jobb att behöva ta ställning om det finns flera alternativ. 

2. Inse att vi bor i ett föränderligt land. Julgranen har bara funnits i hundra år och maträtterna är ganska nya också. Det finns många kulturer i Sverige nu. 

3. Fråga alltid först och främst vad alla kan äta innan du planerar julbordet. 

4. Om det finns flera religioner kanske man kan tona ner det religiösa när det gäller pynt. Istället för Jesusbarnet i krubba, kan man ju istället ha tomtar och renar. 

5. Undvik sånt som kan röra upp ilska och sorg. Gamla oförrätter bland annat. 

6. Förstå om du ingår i en gemenskap. Om du får en julklapp som du inte gillar ska du tacka för omtanken. Hatar du den byter du diskret. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".