Helena af Sandeberg. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Helena af Sandeberg dyker upp i TV-rutan i jul. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Lasse Bengtsson och Helena af Sandeberg. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Lasse Bengtsson och Helena af Sandeberg. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Dagens gäst

Helena af Sandeberg: Leif GW är något på spåren

"Jag tror man måste känna till sin historia för att förstå och för att förändra"
18 min

Helena af Sandeberg hade en bärande roll i den hyllade jul- och nyårsteveserien En Pilgrims Död, byggd på Leif GW Perssons böcker. Nu ska hon klä sig i Jeanette Erikssons polismössa igen i SVT:s uppföljare Den fjärde mannen.

Lyssna på Lasses intervju med Helena af Sandeberg.

En pilgrims död handlade om Palmemordet och den här tar sig an en annan större händelse i svensk nutidshistoria, Ambassaddramat, attacken mot Västtyska ambassaden i Stockholm 1975.  

– Det som Leif GW Persson gör igen är att lanserar en ny teori om vad som egentligen hände. Det spekuleras ju om att det måste ha funnits inblandade svenskar. De måste ha haft hjälp, berättar Helena.

Lasse och Helena pratar en hel del om Rotebro eftersom de båda är uppvuxna där. Liksom Christer Pettersson.

– Alla kände till honom. Vi sprang efter honom och skrek mördare och sprang. Inte så smart men jag var nio år, berättar Helena. Det var ju lite spännande att göra En pilgrims död som handlade om Palmemordet för man undrar ju. Leif G W har ju mycket information. Det är därför det är så häftigt att göra filmer om hans böcker. Jag tror att han är något på spåren.   

Hon berättar också att hennes mamma blev sjuk i cancer när Helena var 12 år gammal och när Helena var 18 år avled mamman, vilket påverkade mycket och tonårstiden var inte så lätt. 

I En pilgrims död, var en av de mera laddade scenerna det övergrepp du, eller din karaktär Jeanette Eriksson, utsattes för av den otäcke höge Säpochefen, spelad av Jonas Karlsson. Vem är hon nu?

– Vi hoppar ju i tiden här och det är ju lite svårt att förändra sin ålder men nu, så här fem år efter övergreppet, är hon en supersnut.  

Den 30 december sänds första delen av "Den fjärde mannen i SVT. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".